Miért kell indexelni ha nincs kinek?
Azért kell, mert attól függetlenül, hogy te meg vagy győződve róla (vagy éppen nem győződtél meg róla) hogy nincs ott senki, még lehet ott valaki.
Persze virtuális térben mindenki tökéletes sofőr 360-fokos látómezővel, beépített radarral, hibátlan KRESZ tudással, soha nem lankadó figyelemmel. De elég ha évente vagy teszem azt havonta hibázunk akkor nem mindegy, hogy a másiknak aduk lehetőséget a figyelmetlenségünk ellenére vagy sem.
Én elég sok helyzetet védtem már ki ahol a másik sofőr úgy gondolta, nincsen ott senki, aztán mégis ott voltam.
Tehát a rendőr már ott van, mégse vagy egyedül...
Egyébként holttér, érkező közlekedő, aki még a manőver megkezdése előtt nem lát, de közben már igen (mert ugye előre jelezzük a szándékot, nem közben)
A körforgalomban akkor kell jelezni a kihajtást, amikor már egyértelmű, hogy nem az előzőn akar az ember kimenni. Vagyis akár az előző kihajtó előtti elhaladáskor. Ez sokkal korábbi, mint a kormánymozdulat, amivel elhagyja az ember a körforgalmat.
Én sosem szoktam behajtani a körforgalomba, ha valaki nem jelez és legalább félig nincs kint az autója. Attól, hogy egy kicsit kóricál összevissza, még nem fogom megkockáztatni, hogy belém hajtson és neki legyen igaza a baleset elbírálásakor. De még egy rámdudálás sem hiányzik.
"Miért kell indexelni, ha nincs kinek?"
Azért mert,
- sosem lehetsz biztos benne, hogy van-e ott valaki
- éppen akkor a leghasznosabb a jelzés, ha azt hiszed hogy nincs ott senki, de tévedsz
- automatikusan indexelni egyszerűbb, mint azon spekulálni, hogy most jelezzek-e vagy sem. Van-e ott valaki vagy nincs.
"Miért nézik a rendőrök körből ki indexel kifelé?"
A rendőrnek más szempontjai vannak, mint a helyzet analízise. Ha megszeged a KRESZ-t, megbüntet. Ilyen egyszerű. :-)
Azért kell jelezni, mert irányt változtatsz.
KRESZ 29§-t olvasgasd.
"Ha nem hajtasz be, amíg félig nincs kint az autója, az azt jelenti, hogy bizonyára lejárt a jogosítványod."
Azt jelenti, hogy ismerem a kreszt, látom az elsőbbségadás kötelező táblát és az elsőbbséggel rendelkezőt nem kényszerítem haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására, amíg nem egyértelmű, hogy az útvonalunk nem keresztezi egymást.
#21 Ja.. szerinted azokat akik éjjel kettőkor a kuka üres úton nem indexelnek a körforgalomban. :D :D :D
Tele van a gyakori olyan járműtulajdonosokkal akik még a saját garázsukban állva is indexelnek. :D :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!