95 ös vagy 100as benzin?
Sziasztok az autóm kézikönyvében fel van tüntetve az üzemanyag oldalon, hogy minimum benzin oktánszám 98. A többi benzinmotorhoz mehet a 95. Akkor most nekem mindig 100ast kéne tankolnom? Ma azt tankoltam, de most utánaolvastam ennek a 95 vagy 100as témának, és rengeted különböző véleményt látni.
Előre is köszönöm
Azt jelenti, hogy ilyenre van tervezve a motor es kesz. Apam ha 95-öst tankol akkor 1 henger kihagy, ha 100ast akkor nincs semmi baja.
Nekem a kezikönyvbe az van irva, hogy 95ösnel feleslegesebb magasabb oktanszamut tankolni mivel nemokoz semmilyen teljesitmenybeli külömbseget, betankoltam a 100ast es azert sztem picit, picit elenkebb volt. Lehet, hogy csak placebó hatás.
#11 Az valszeg placebo, az én motoromra még 91-es van írva, semmi különbség a 95-ös és a 100-as között, bár nem tankoltam tartósan 100-ast olyan hosszú ideig, hogy akár észrevehessek fogyasztásbeli vagy működésbeli különbséget.
Kérdező: ha 98-ast ír a kézikönyv, akkor minimum 98-ast kell tankolni. Punktum. Így van megtervezve a motor, akkor fog úgy működni, ahogy te elvárod. Ettől nem lesz kevésbé strapabíró vagy rossz.
Keverheted is, fél tank 95-ös, fél tank 100-as.
Mindegyiket kicsit fölé lövik be, így már tuti meglesz a 98.
Most pontosan nem tudom idézni, mert akkor olvasgattam a kézikönyvet amikor évekkel ezelőtt megvettem a kocsit de a lényeg megmaradt:
A kézikönyv azt írja, hogy 95-ös üzemanyaggal a motor vészüzemmódba kapcsol, és csak arra használjam, hogy eljutok egy kútig ahol 100-as benzint kapni.
Meg valami olyasmit is írtak, hogy a vész üzemmódnál visszavesz a motorteljesítményből, hosszútávon meg károsodhat vagy károsodik a motor.
Tehát pl az én kocsimnál a gyártó által előírt működéshez 100-as üzemanyag kell!
https://www.youtube.com/watch?v=S8hLXrBa-AM
"Egy több mint 20 éves kotladék 3-as golfom van. Szerencsére motorikusan akkor is elég korrekt állapotban volt amikor megvettem de mióta szigorúan annak a 3 betűsnek a maxx motion üzemanyaga kerül bele... hát valami elképesztő. 350 ezer kilómétert futott, 1.8 benzin, 1000-es fordulatról elég rendesen húz az autó, hangja szinte semmi még hidegen sem és lényegesen kedvezőbb a fogyasztás is. Szóval igen, tényleg nem mindegy és hamar rájön az ember, hogy mindent egybe véve a drágább üzemanyag az olcsóbb."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!