Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Az autóknál miért a "bevágós"...

Az autóknál miért a "bevágós" típusú ajtó lett végül a befutó?

Figyelt kérdés
Most már ugyan természetes, de az autós korszak hajnalán 0-ról indulva ez nem volt alapvetés. Sőt inkább ilyen kilinccsel becsukós ajtók voltak. És úgy első blikkre úgy is tűnik, hogy nem tűnik olyan jó ötletnek, hogy egy ajtó becsukódását az garantálja, ha legalább egy meghatározott erővel becsapjuk.
2024. jan. 10. 19:22
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Gondolom biztonsági és tartóssági szempontok mentén maradtak ennél.
2024. jan. 10. 19:27
 2/12 A kérdező kommentje:
1. Nem győztél meg :) Könnyebb nyitva hagyni, ha nem elég erősen van behúzva, meg hát a csapkodástól tartósabb?
2024. jan. 10. 19:30
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Miért, mi a baj a mai ajtókkal?
2024. jan. 10. 19:37
 4/12 anonim válasza:

Igazából ez egy érdekes kérdés, engem nagyon meglepett, amikor egy púpos Wartburgot az autós találkozón nem tudtam becsukni, mert annak is a kilincset használva kell becsukni az ajtaját (vagy csak nagyon béna voltam :D)

De szerintem abban van igazság, hogy a "becsapós" csukódás biztonságosabb, hiszen jóval egyszerűbb beb*szni az ajtót, mint a kilincset fogva szépen becsukni - és így a véletlen nyitvahagyások esélye is csökken. És a nyitva maradt ajtót egyszerűbb szimplán becsapni menet közben is, mint a kilincset megfelelően használva becsukni. De ez csak tipp :D

2024. jan. 10. 19:40
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Ahhoz képest, hogy nem tűnik jó ötletnek valamilyen furcsa oknál fogva mégis működik 100 éve...
2024. jan. 10. 19:41
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
#2 ennél a zárnál könnyű észlelni, hogy nincs rendesen becsukva, mocorog az ajtó elég nagyot. Sima kilincses megoldásnál könnyen előáll az a helyzet, hogy becsukottnak tűnik, közben mégis erősebb nyomásra visszanyílik. Nem mellesleg a tömítések az ajtó körül pont feszítik állandóan kifelé az egészet, kanyarban jobban megnyomja az ember könyöke, és (régi öv nélküli esetén) repülsz is kifelé. A tolózár meg kényelmetlen, minimum eggyel több mozdulat működtetni.
2024. jan. 10. 19:42
 7/12 anonim ***** válasza:
Technikailag amúgy is benne van, hogy az ajtó be fog csapódni és/vagy nem lesz éppen szabad kéz amivel lehet csukni. Plusz ahogy írják a tömítések is eltartanak.
2024. jan. 10. 19:46
 8/12 anonim ***** válasza:
Kényelmi igény.
2024. jan. 10. 20:48
 9/12 krwkco ***** válasza:
100%

"nem tűnik olyan jó ötletnek, hogy egy ajtó becsukódását az garantálja, ha legalább egy meghatározott erővel becsapjuk."

A mai ajtók két lépcsőben reteszelődnek. Ha legalább az első fokozat megfogja, akkor már nem nyílik ki. Csak rés van és zörög. Ha egyáltalán nem kattant be a zár, akkor akkora a rés, hogy azt lehetetlen nem észrevenni. Ezért biztonságos.

2024. jan. 10. 21:32
 10/12 anonim ***** válasza:

"nem tűnik olyan jó ötletnek, hogy egy ajtó becsukódását az garantálja, ha legalább egy meghatározott erővel becsapjuk"

- ha a házad ajtaját is inkább becsapódni hagyod, nem kilincseld, nyugodj meg, egy idő után az is csak ezzel a feltétellel fog becsukódni. Én itthon a bejárati ajtót nem tudom máshogy bezárni, csak ha jó erősen berántom. Most már ilyen, ez van. Autónál ezt megelőzték, mert tudták, hogy az emberek többsége úgyis csapkodni fogja.

2024. jan. 10. 21:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!