Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan védjem ki magam a...

Hogyan védjem ki magam a későbbi kellemetlen szituációktól autó eladásnál?

Figyelt kérdés

Szeretném tavasszal eladni 17 éves H Astrámat, közel 300e kilóméterrel. Még gyári alkatrészek vannak benne 90%-ban, egyedül a kötelezőket cserélték rajta mindvégig. Mivel első autóm amit eladok, és tudom hogy régi autó sok km-rel, így az érdekelne hogy mit beszéljek meg a vevővel hogy legyen ő is tekintettel hogy nem 1-2 éves autót vesz, és én sem szeretnék egy öreg autónál hónapokkal később bajlódni azzal hogy ez meg az elromlott. Elromlott mert nem mai autó és használt.

Értelmes válaszokat várok, köszönöm.

jan. 5. 21:01
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
100%
Pontosan, csak ne ezekkel a szavakkal. Téged csak abban ag esetben terhel felelősség, ha tudja bizonyítani, hogy már azelőtt rángatott, hogy ő megvette, de ő ezt nem tudhatta szerződéskötéskor.
jan. 5. 22:48
 12/35 anonim ***** válasza:
54%
Úgyis cigánynepper fogja megvenni, azok ellen meg nincs védelem.
jan. 5. 22:52
 13/35 A kérdező kommentje:
Na mindegy, köszönöm mindenkinek. Tavasszal ha sikerül eladnom visszatérek ide. Addig is minden jót srácok.
jan. 5. 22:55
 14/35 anonim ***** válasza:
100%
A cigányok ráadásul többen szeretnek jönni.
jan. 5. 22:55
 15/35 anonim ***** válasza:
100%
...vagy félcigány, az még rosszabb. Bár a mezei Magyar bunkó is hasonló kaliber.
jan. 6. 01:12
 16/35 anonim ***** válasza:
33%
Vevő dolga ésszel vásárolni, neked annyi a dolgod, hogy nem hazudsz, aláírod az adás-vételit, és utána időben leadod a kormányablakban. :D Nem kell ezt ennyire túlkomplikálni. Ha valaki 1 hónap múlva hív, vagy elküldöd a fenébe, vagy fel sem veszed a telefont. Amíg normálisan tájékoztattad, semmi fogalmad nem lehet arról, hogy már az eladáskor is hibás volt az autó, vagy ő csinált vele valamit, ami miatt baja van, aztán rád akarja verni. Olvasd majd el az adás-vételit. Aláírásotokkal tanúsítjátok, hogy mindent megbeszéltetek, további vitának helye nincs. Aztán két tanú aláírja, tanúsítva, hogy látták, hogy valóban az eladó és a vevő írta alá az eladó és a vevő pontozott vonalán. Amint rákerül a 4 aláírás mind a 4 példányra, semmi reklamációnak nincs helye.
jan. 6. 01:25
 17/35 anonim ***** válasza:
54%
#2 Ezt nem kell beleírni, mert már alapból rajta van. :) Azt írod alá eladóként, hogy nem titkoltál el semmi ismert hibát. Az már a vevő baja, ha egy hónap múlva valami hibája lesz, és te eladóként csak a válladat vonogathatod, hogy bizony nem tudod, mi történt abban az egy hónapban, nálad még nem jött elő ez a hiba, tehát nem volt miről tájékoztatni és lehet hogy abban az egy hónapban lett előidézve, amikor már nem is a tied volt. Amint aláírod eladóként a szerződést, percre pontosan, már nem a tiéd a jármű. Tudom, mert én meg a másik oldalát fogtam ki, pár nap után meggondolta magát az eladó, és nagyon szívesen visszavette volna a járművet. Én meg meglobogtattam a szerződést, hogy hoppá, eladtad, még többet is fizettem volna érte, de most már az enyém.
jan. 6. 01:29
 18/35 anonim ***** válasza:
51%
Egyszerű. Rendbe kell tenni a kocsit amennyire elhet, aztán ha jön a vevő meg kell mondani, hogy ha gondolja elviheti átvizsgáltatni, eladásnál meg ott van benne, hogy legjobb tudomásod szerint az autónak nincs rejtett hibája.
jan. 6. 06:31
 19/35 anonim ***** válasza:
78%

"Többen tanácsolták hogy írjam bele a megjegyzéshez hogy megtekintett állapotban, és garanciát nem vállalok az autóra"

Az ilyen és ehhez hasonló mondatok a jogban semmit nem érnek!!!

A ptk.ban meghatározott szavatossági jogok rád is vonatkoznak. Egyetlen kivétel van csak: ha ügyvéd/ közjegyző előtt írásos szerződésben a vevő lemond a szavatosságot érintő jogáról!

Nincsenek kiskapuk.

Viszont van 1 jogilag elfogadott megoldás, amibe nem lehet belekötni: laikus módon bele írod az adásvételibe a tapasztalt hibákat. Azért laikusként, mert nem vagy köteles szerelőtől szakvéleményt kérni.

Tehát:

Pl1: rossz úton zörgő hangot hallasz jobb elejéből --> ha ki van szakadva a lengőkar akkor sem tud mibe belekötni.

Pl2: latható olajszivargasok a motoron --> honnan folyik már lényegtelen számodra

Pl3: 1000km után 1 liter olajat után kell tölteni --> konkrét tájekoztatás

Pl4: klíma nem fúj hideget --> számodra lényegtelen a miért

Ezeket szépen összeszeded, ha túl hosszú akkor van online adásvételi is azt kell kitölteni és kinyomtatni. Én mindig előre megírom, kinyomtatom.

Mellékletet az okmányiroda nem szkenneli be, tehát annak nem lesz nyoma! Ezért mindennek az adásvételi kell szerepelnie!

A vevőnek van lehetősége szerelőt hívni a kocsihoz. Ezek után nem tud vissza jönni azzal hogy rossz a klíma kompresszor meg lyukas a klíma hűtő, mert te leírtad, hogy nem fúj hideget.

jan. 6. 08:07
 20/35 anonim ***** válasza:
35%
#19 én is azért javasoltam az "elhasznált" jelzőt az egész autóra, mert magáról a szavatosságról nem tudja lemondatni, ellenben ha "rosszat" ad el, nem lehet rejtve hiba, terjedelemben meg kevesebb
jan. 6. 09:58
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!