Hogyan védjem ki magam a későbbi kellemetlen szituációktól autó eladásnál?
Szeretném tavasszal eladni 17 éves H Astrámat, közel 300e kilóméterrel. Még gyári alkatrészek vannak benne 90%-ban, egyedül a kötelezőket cserélték rajta mindvégig. Mivel első autóm amit eladok, és tudom hogy régi autó sok km-rel, így az érdekelne hogy mit beszéljek meg a vevővel hogy legyen ő is tekintettel hogy nem 1-2 éves autót vesz, és én sem szeretnék egy öreg autónál hónapokkal később bajlódni azzal hogy ez meg az elromlott. Elromlott mert nem mai autó és használt.
Értelmes válaszokat várok, köszönöm.
"Többen tanácsolták hogy írjam bele a megjegyzéshez hogy megtekintett állapotban, és garanciát nem vállalok az autóra"
Az ilyen és ehhez hasonló mondatok a jogban semmit nem érnek!!!
A ptk.ban meghatározott szavatossági jogok rád is vonatkoznak. Egyetlen kivétel van csak: ha ügyvéd/ közjegyző előtt írásos szerződésben a vevő lemond a szavatosságot érintő jogáról!
Nincsenek kiskapuk.
Viszont van 1 jogilag elfogadott megoldás, amibe nem lehet belekötni: laikus módon bele írod az adásvételibe a tapasztalt hibákat. Azért laikusként, mert nem vagy köteles szerelőtől szakvéleményt kérni.
Tehát:
Pl1: rossz úton zörgő hangot hallasz jobb elejéből --> ha ki van szakadva a lengőkar akkor sem tud mibe belekötni.
Pl2: latható olajszivargasok a motoron --> honnan folyik már lényegtelen számodra
Pl3: 1000km után 1 liter olajat után kell tölteni --> konkrét tájekoztatás
Pl4: klíma nem fúj hideget --> számodra lényegtelen a miért
Ezeket szépen összeszeded, ha túl hosszú akkor van online adásvételi is azt kell kitölteni és kinyomtatni. Én mindig előre megírom, kinyomtatom.
Mellékletet az okmányiroda nem szkenneli be, tehát annak nem lesz nyoma! Ezért mindennek az adásvételi kell szerepelnie!
A vevőnek van lehetősége szerelőt hívni a kocsihoz. Ezek után nem tud vissza jönni azzal hogy rossz a klíma kompresszor meg lyukas a klíma hűtő, mert te leírtad, hogy nem fúj hideget.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!