Ha egy benzines autó sokat pályázik annak hamarabb megy majd tönkre a katalizátora, mint annak amelyik nem pályázik?
Ma ezt hallottam egy beszélgetést a szervizben, hogy amelyik autó sokat pályázik, annak idő előtt hamarabb megy majd tönkre a katalizátora, kiég, mint amelyik csak közúton jár.
Mert a pályán mondjuk folyamatos 120 km/h sebességnél nagyobb hő termelődik a katalizátorban mint egy 90 km/h sebességnél közúton levő autónál.
Autópálya is közút :D
Nem igaz, ugyanis ha csak városban van használva, akkor lerakódik benne a dzsuva és jön a dzsin, csekk endzsin.
2
Olvastam erről és ezért jó néha magas fordulattal menni, hogy a katalizátor terhelődjön ill. égjen ki belőle a korom vagy mindenféle micsodák.
Attól függ, hogy mennyire kell forgatni a motort autópályán. Egy 2,5-3 literes benzinmotor 2500-3200 között forog 130-as tempóval, de ha picit meghajtod mondjuk 150 körül, akkor sem forognak többet 3500-nál. Egy kisebb köbcentis benzinmotornál már más a helyzet, egy 1.4-1.6 szívót 4-5000 között forgatsz egy 150 körüli tempónál, ott már jelentős a hőtermelés, és valóban csökken a katalizátor élettartama.
Továbbá az sem mindegy, hogy van-e az autóban változó szelepvezérlés. Ha eléri a motor azt a fordulatszám tartományt autópályán, ahol a kipufogó szelepek nyitását megnöveli a vezérlés, értelem szerűen jóval nagyobb hőterhelést kap a katalizátor, ami szintén csökkenti az élettartamát.
Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy mit tudom én fele annyit fog bírni, de tízezer km-ekben mérhető az elhasználódásban a különbözet.
Városban a katalizátor ugyan szennyeződik, de kap akkora hőterhelést. A hibalámpát a katalizátor hatásfok csökkenése triggereli, ami városi közlekedésnél nem a sejtszerkezet felületének roncsolódása miatt tapasztalható, hanem a felület szennyeződés az oka. A kettő nem ugyan az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!