A teherautókat miért kell járatni még egy percig mielőtt leállítjuk a motort?
Figyelt kérdés
Most csinálom a kamionos jogsit és ezt mondta az oktató.2023. dec. 1. 07:10
1/5 anonim válasza:
Minden turbós autót ajánlott járatni leállítás előtt. Menet közben dolgozik a turbó és tűzforró. Az olaj hűti. Ha leállítod a motort, megszűnik a hűtés. Ezért kell egy kicsit járatni, mert alapjáraton nem dolgozik a turbó, tehát egy kicsit vissza tud hűlni. Ha nem hagyod lehűlni, hanem rögtön leállítod, az károsítja. Ez nem olyan dolog, hogy egyszer elmarad a visszahűtés és akkor rögtön tönkre is ment a turbó, hanem ha folyamatosan így teszel, akkor egyre-egyre romlik, tehát összességében rövidebb lesz az élettartama.
2/5 anonim válasza:
Nem kell. Jó 30 évet van lemaradva az oktató.
3/5 anonim válasza:
Én ilyenről nem hallottam, teherautók motorjai 2500-nél többet nem nagyon forognak.
Ezeken akkora turbó van, hogy az nem ragad le.
Max annyi lehet, hogy termeljen némi levegőt a pneumatikus rendszerhez, pl a váltóhoz, kuplunghoz indulásnál.
4/5 anonim válasza:
Hát igen, ahogy a Köhém, úgy az oktató is a múlt században ragadt. Nem kell, normális terhelésnél semmi baja nem lesz, leállítod. Max. kifejezetten nagy terhelés után érdemes kicsit járatni, hogy még az olaj visszahűljön kicsit. De egyre több esetlben építenek be olajhűtőt is, ha indokolt
5/5 anonim válasza:
Waberers-es sofőr vagyok, nekünk is így oktatják, sőt, a gépkönyvekben is ez szerepel, hogy 1 percet kell indítás után és leállítás előtt alapjáraton járatni a motort. 15-20 éve ez az idő 5-10 perc volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!