Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Vajon jó a lengéscsillapítóm,...

Vajon jó a lengéscsillapítóm, vagy sem? Hol hibáztak?

Figyelt kérdés

Elvittem az autómat pár hete műszakira, és elsőre 30% körüli értéket kaptak a lengéscsillapítóim. Átállították "defekttűrős módra", és onnantól az összes bőven 65% fölötti volt. Átengedtek, deca végén megjegyezték, hogy elég gagya állapotban vannak.

Elvittem a márkaszervizbe (egyébként nagyon jó hírű) ahová újkora óta hordom, egy teljes átvizsgálásra. Direkt nem mondtam a műszakin megállapított hibát - és lássatok csodát, teljesen hibátlan az autóm futóműve. Legalábbis ezt mondták.

Egyébként most van benne 86 ezer körüli kilométer, és semmit nem érzek/hallok, ugyanolyan feszes, mint új korában.

Vigyem egy harmadik szervizbe? Mi a véleményetek?

Köszönöm!

2023. szept. 30. 11:39
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
57%
Azt hogy neked érezni/hallani kell ha már tényleg sz@r.
2023. szept. 30. 11:52
 2/20 anonim ***** válasza:
87%

Az a véleményem, hogy a műszakin próbapadon mérték, a márkaszervízben meg nem.

Mivel nem panaszkodtál a futóműre, hát megelégedtek azzal, hogy megnézzék nem lógnak-e a szilentek, gömbcsuklók, csapágyak, oszt jól van.

2023. szept. 30. 11:52
 3/20 anonim ***** válasza:
0%

Hát azt azért csak látod ha az autó hasa lejjebb ereszkedik.

Nekem is átmenet műszaki igaz öreg autó.

Viszont rendeltem neteől hozzá és kicseréltem.

Ha a lengő gyengül gyengül a fékhatás de még a nyomatékot sem úgy adja le a motor mint kéne.

Én mindent magamnak szerelek már.

Még a hidrotőkéket is én fogom cserélni.

A legtöbb szerelő szarik rá az egészre, unottan, sokadik melója stb..

Vannak akik szeretik is csinálni de egy ilyet kifogni majdnem lehetetlen.

Nekem sem akarta a szerelő kicserélni az első lengőket, aztán műszaki mondták, hogy még jó de szivárog az olaj. Hallod amit kiszedem olyan szar volt az egyik, nem is egyformák voltak benne stb, így vettem az autót..

Azóta féktárcsát+betéteket is cseréltem+ meg kellett reszelgessem az egyik fék nyerget mert bemarta a betét egy helyen és akadt, pedig műszaki átmenet...

Ha igazán rendben akarod tartani akkor jobb ha megtanulod ezeket az alaodolgokat bütykölgetni.

2023. szept. 30. 11:54
 4/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hozzászólásokat! Ezek szerint legyek egészségesen szkeptikus, és vigyem el egy jobb, független szervizbe? Persze, ha nem akatom autodidakta módon megtanulni a szerelést 😀
2023. szept. 30. 12:13
 5/20 anonim ***** válasza:
71%

Ha nem titkolózol, a megszokott szervized is kimérte volna.

És hiába viszed bárhova, ha nincs gondod a kocsival, senki nem fog neked keresni.

A márkaszervíz pedig jobb választás mint a független, ha egyébként nem kutyaütők.

2023. szept. 30. 12:17
 6/20 Ékezetes billetyűzet ***** válasza:
60%
Nem értem az egészet... defekttűrő gumik vannak a kocsidon? Átment a műszakin a kocsi? Át, mert JÓK a lengéscsillapítók. 60% fölötti lengéscsillapító nem gatya. Vagy rozsdásak? Mi a baja a lengéscsillapítóknak tulajdonképpen?
2023. szept. 30. 12:25
 7/20 krwkco ***** válasza:
81%

"Átállították "defekttűrős módra", és onnantól az összes bőven 65% fölötti volt."

A lengéscsillapító mérés merevebb (pl. jobban felfújt) abroncsra rosszabb értéket ad. Amikor átállították a mérőpadot defekttűrőre, hogy ne legyen bukás közeli érték, akkor a pad gyengébb lengéscsillapítót is elfogadott. Tehát, ha az abroncsaid nem defekttűrők (ami merevebb), akkor a lengéscsillapítód 30%-os. Úgy emlékszem 25% a bukás. De lehet, hogy a számértékben tévedek.

"Elvittem a márkaszervizbe (egyébként nagyon jó hírű) ahová újkora óta hordom, egy teljes átvizsgálásra."

Az a kérdés, hogy mérték-e rázópadon a lengéscsillapítókat vagy csak felemelték és feszegetéssel nézték a szilenteket és a csuklókat. Ha az utóbbi, akkor nem számít a véleményük.

" és semmit nem érzek/hallok, ugyanolyan feszes, mint új korában."

Próbálj egy aszfalthullámos vagy egyéb módon göröngyös úton tempósan kanyarodni vagy fékezni. Ha "elpattog" az autó vagy bejelez az ABS, akkor a lengéscsillapítók már nem megfelelőek közlekedésre.

Vagy elfogadod a műszaki állomás véleményét és cseréltetsz. Az sem mindegy, hogy az elsőre vagy a hátsóra volt gyenge az érték. Vagy csináltatsz egy kifejezetten lengéscsillapító mérést.

2023. szept. 30. 12:27
 8/20 A kérdező kommentje:

#5 Szép világ. A márkaszervizben végletekig megbízok (10+ éve hozzájuk járok), gondoltam ezzel kiderítem az igazságot.

#6 Elsőre bukta volt, másodikra "defekttűrős méréskor" (fogalmam sem volt, hogy van ilyen) bőven 60% fölötti értékeket kaptunk. Átment, persze - gondolom méltányosságból.

Fogalmam sincs, hogy ezek defekttűrősök-e - Turanzából erre a típusra van aki azt írja igen, van, aki nem.

#7 Köszönöm a bő magyarázatot! Az elsőre mutatott először gyenge értékeket, minimális eltéréssel a két oldal között. Aztán a hátsóra is ugyanolyan értéket kaptunk. Lehetséges, hogy mind a négy ennyire azonos szinten kopott?

2023. szept. 30. 12:35
 9/20 anonim ***** válasza:
68%

Ha nem akarsz szeretgetni, akkor mindenképp érdemes olyan szerelőt találnod aki lelkiismeretes.

Én már nem merem rájuk bízni az életem, annyi sz@rt láttam, hallottam, hogy már nem bízom meg bennük.

Egyszer a fékfolyadék OM egy része folyt el mert nem húzták meg a légtelenítő csavart.

Gyertyákat nem húzták meg megfelelő nyomatékkal.

Aztán a fentebb említett lengő, illetve féknyereg problémák.

Szelepfedél alól folyt az olaj ki.

Olajszűrő nem cserélték ki.

Sorolhatnám még de minek?

Ezek különböző autókon voltak, különböző szervízekben.

2023. szept. 30. 12:38
 10/20 anonim ***** válasza:
0%
Szard le, jót is mértek, nem érzed rossznak, akkor minek bizgerálnád? Használd és kész.
2023. szept. 30. 12:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!