Mennyi büntetésre számíthatok?
Budapest IX ker. zöld helyen parkoltam (tudom én hibám), jött a zöld csomag egy tájékoztató volt benne (közigazgatási bírság), de csekk sehol.
A tájékoztatóban nem írtak összeget, de utánaolvastam (11/2015. (IV.28.) 13. § (1)) a jogszabályban és valami 200 ezer forint magánszemélynek a büntetés. Akinek van ezzel valami tapasztalata annak a válaszát várom, mert 200 ezer a zöld füvön parkolásért szerintem egy kicsit sok.
4 jelölhető eljárás van az ilyen büntetéseken:
Figyelmeztetés, helyszíni bírság, feljelentés, közigazgatási bírság.
Tudtommal közigazgatási bírság esetén nincs kibúvó, automatikusan az üzembentartót büntetik.
Helyi rendeletet szegtél meg, nem a KRESZ szerint büntetnek. Rá is írják a paragrafust a cetlire.
A "zöld területen parkolás" egy szakzsargon. Kb. minden forgalomtól elzárt terület, amin nincs lebetonozva.
Jobban jártál volna, ha az úttesten állsz tilosban.
"A gépjárművet nem te vezetted, hanem közeli hozzátartozód, akire nézve nem kívánsz terhelő vallomást tenni."
Ez csak akkor működik, ha az önkormányzati rendeletben nem szerepel az üzemben tartó mögöttes felelősségét. Ha a rendelet úgy szól, hogy a bírságot az üzembentartónak kell kifizetni, akkor nincs jelentősége, hogy ki hagyta zöldterületen az autót.
Viszont patkolási társaság nem büntethet tilos helyen parkolásért. Erről nagy vita volt a ferencvárosi parkolásiakkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!