Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Szerintetek hátránnyal indul...

Szerintetek hátránnyal indul az aki úgy szerez jogosítványt, hogy csak gyerekként ült autóban, de akkor is hátul és semmit soha nem tudott az autó működéséről sem?

Figyelt kérdés
30 évesen tanultam vezetni 0 tudással. Mai napig nem megy a párhuzamos parkolás. Hiába gyakorlom, nincs ki mondja, hogy mit miért. Pl azt se értem, hogy merőleges parkolásnál tolatva álltam be és ha jövök már ki, hátul neki tud-e menni az autó a másiknak. Nem Magyarországon élek már és nem tudok oktatót keresni. Nem értem sokszor a kormányzásnál mit miért kell csinálni a parkolóban, ha évi 2x ül mellettem valaki és mondja, hova tekerjem. 5 éve van jogosítványom. Sokaknak a szülei segítenek vagy a férje, nekem csak romboló, mint segítő párkapcsolat volt, jogosítvány nélküli okoskodó. Magamtól 10 év múlva se fogok rájönni a dolgokra?
2023. szept. 3. 14:35
 1/10 anonim ***** válasza:
Nem tudnál párhuzamosan parkolni, ha anyósülésen ültél volna. Én elméleti oktatásig azt sem tudtam, mi az a kuplung. Most meg magamnak szerelem a motoromat.
2023. szept. 3. 14:37
 2/10 A kérdező kommentje:
Én sem tudtam a kuplungot, mi az, mire jó. Most se értem annyira technikailag.
2023. szept. 3. 14:41
 3/10 anonim ***** válasza:
Én ugy mentem anno az első vezetési órámra hogy előte max utasként ültem autóba. Pl taxi. Imár 25 éve vezetek és még élek😁
2023. szept. 3. 14:42
 4/10 anonim ***** válasza:

#2 Én mondjuk fizikus akartam lenni, mérnök vagyok, már forgalmi oktatáson kiderült, hogy annyi videót nézegettem a váltó működéséről, hogy jobban értem, mint az oktatóm. De ez nem kell a vezetéshez. Magabiztosság és gyakorlás, ez a kettő kell, mint az életben szinte mindenhez. Nekem könnyű volt, KÖTELEZŐ volt 17 évesen jogsizni, és KÖTELEZŐ volt az egész családom személyi sofőrjének lenni addig, amíg öcsémnek nem lett jogsija. Hóban, esőben a szomszéd dohányboltig meg az ország másik végére is. Apám legtöbbször ott ült mellettem, és üvöltözött. Aztán az én dolgom volt a kiabálásból kihámozni a hasznosat, és eldobni a nem jó gyakorlatot. Mai napig is nem úgy vezetek, mint ő, de az értelmes gondolatai megragadtak. De pl. volt olyan exem, akinek a pont ilyen apja miatt nulla tapasztalata van, ráadásul oktatáson sem vitték országútra, nem is mer sehol vezetni, de az építő kritikát sem bírja, megsértődik, megáll, kiszáll, ha beszólnak neki. Erre mondjuk én azt mondom, hogy aki nem bírja a kritikát, annak amúgy sincs annyi tűrőképessége, hogy ne idegbetegen vezessen, úgyhogy ne is vezessen.

Szóval nehéz a kérdésedre válaszolni. Sokan mondják, hogy pont rossz a segítség, mert a rossz minták rögzülnek. Mások szerint az a rossz, ha túl ismerős helyen gyakorol az ember túl sokat, mert nem tanul meg közlekedni, csak rutinból menni, és hamis biztonságérzete lesz. Én nem tudom. A közlekedés az konstans figyelem és adaptálódás. Nem leszel sem jobb, sem rosszabb vezető, csak mert szüleid meg férjed nem ülnek folyton ott. Ne halj meg, és ne ölj meg senkit, és akkor nem lesz gond.

2023. szept. 3. 14:46
 5/10 A kérdező kommentje:
Soha senki nem ült mellettem, se nem vittek. Se nem beszéltem soha senkivel a vezetésről és az autóról. Rossz, hogy azért kell lassan megutálnom, mert nem megy, de muszáj vezetni, mert másképp nem elérhető a munkahelyem.
2023. szept. 3. 14:50
 6/10 anonim ***** válasza:
Melyik országban élsz? Ott nincs autóoktató, akit fel lehet bérelni gyakorlóórákra?
2023. szept. 3. 16:13
 7/10 A kérdező kommentje:
Biztos van , horror áron.
2023. szept. 3. 16:27
 8/10 krwkco ***** válasza:
56%

"Hiába gyakorlom, nincs ki mondja, hogy mit miért."

A youtube-on keress parkolást magyarázó videókat. Rengeteg van.

Ami esetleg segíthet:

Párhuzamos parkolás: Keress egy nyugodt helyet. Parkolj le, akár úgy, hogy egy olyan autó mögé állsz be előremenetben, amelyik mögött hosszan nem áll senki. Hajts ki mögüle előremenetben. De ne egy rohammal, hanem lépésenként, a kormánymozgásokra és az idegen autóhoz viszonyított pozícióra figyelve. És ismételd meg visszafelé (hátrafelé), többször is. Először csak az első lépést, amikor még csak kifordultál 45 fokra. Utána egyre több lépést. Figyeld meg, hogy a végén hol állsz. (A másik autótól kicsit több, mint fél méterre. És ott kezd a kormánytekerést, amikor a hátsó kereked a másik autó hátsó sarkánál van.)

"Pl. azt se értem, hogy merőleges parkolásnál tolatva álltam be és ha jövök már ki, hátul neki tud-e menni az autó a másiknak."

Az elsőkerékkormányzás miatt az autó elejét sokkal jobban el tudod vinni oldalra, mint a hátsó kereket. Gondolj úgy az autóra, mintha a kanyarbelső hátsó kereke kb. egyhelyben állna és az egész autó akörül fordulna, amikor az eleje oldalra megy. Vagyis parkolóhelyről való kiállásnál kb. egyenesben majdnem teljesen ki kell húznod a hátsó kereket a két szomszédos autó közül, mielőtt nagyon elforgatnád a kormányt. A hátsó kerék mögötti rész pedig kileng az ellenkező irányba.

Játszd el a mozgást játékautókkal, vagy gyufásdobozokkal.

2023. szept. 3. 21:14
 9/10 anonim ***** válasza:
Ahogy az előző írja, nézz videókat. Televan velük az internet és nagyon jól elmagyarázzák, utána meg lehet gyakorolni nem túl forgalmas helyen.
2023. szept. 3. 23:16
 10/10 anonim ***** válasza:
Jah, azt kihagytam, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen autód van. A régi kocsimat utáltam vezetni, volt benne szervó, de alig érződött, így parkolni és manőverezni is rémálom volt vele. Most egy új autóm van, ezzel élmény a vezetés és sokkal bátrabban parkolok neccesebb helyeken is. Szóval ha van rá lehetőséged, akkor egy modern, felextrázott autóval sokkal könnyebb.
2023. szept. 3. 23:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!