Megérné számomra elektromos autót vásárolni?
9, én nem vagyok minimálbéres, de az ország lakosságának nagy része az...
2023. aug. 28. 15:28
Én LPG-s autóval is spórolok 2000 forintot 100 kilométeren, és kimehetek vele a világból is.
2023. aug. 28. 15:31
13/27 A kérdező kommentje:
Gázosra is gondoltam, csak annak az ára is eléggé ki van téve a gazdaságpolitikának és a világpiaci folyamatoknak.
Ha veszek példának egy 4 litert fogyasztó dízelt és évi 30 ezer kilométerrel számolok akkor 600 forintos üzemanyagár mellett 720 ezret költök üzemanyagra évente. Plusz a 2-3 olajcsere is nagyon minimum 100 ezer. Ezen kívül a motorral kapcsolatos egyéb költséges javítások lehetősége is ott van. Cserében nem korlátoz a hatótáv.
Az elektromosnál évi 30 ezer km otthoni hálózatról töltve kijön kb. 300 ezerből, napelemmel nyilván olcsóbban. Tehát minimum 500 ezer az éves megtakarítás.
Kiszámoltad magadnak, hogy olcsóbb lenne, így nincs sok kérdés, legfeljebb az, hogy mennyivel olcsóbban tudnál megfelelő benzinest venni, és az hogyan aránylik az elektromossal megspórolt pénzhez.
2023. aug. 28. 15:50
15/27 A kérdező kommentje:
Egy jó állapotban lévő újszerű dízel nem sokkal olcsóbb, egy régebbi sokat futott meg könnyen lehet pénztemető a javítások miatt, ezt tapasztalom most. A benzines meg nem megy el 4 literrel.
Elektromossal nem csak a tankoláson spórolsz, hanem a karbantartáson is. Se olajcsere nincs, meg eleve nagyságrendekkel egyszerűbb konstrukció, főleg egy dízelhez képest.
Arról nem beszélve, hogy komfortban, csendességben, gyorsulásban, mindenben sokkal jobb, mint a belső égésűek.
2023. aug. 28. 16:08
17/27 A kérdező kommentje:
Én még nem találkoztam olyannal aki elektromosat vett és nagyon megbánta volna, de érdekelne a véleménye ha lenne olyan.
Nem kell ezen ennyit agyalni. A belső égéső autózás már a múlt.
2023. aug. 28. 16:25
Nem a mult... Elektromosnak nincs hangja
2023. aug. 28. 16:42
20/27 A kérdező kommentje:
Valójában nem tudok dönteni, de inkább az elektromos irányába hajlok. Az olyan benzin vagy dízelesek amiket megvennék minimum 4-5 milliótól vannak, az elektromosok meg 6-7 milliótól 200-250 km hatótávval, ami az esetek nagy részében nekem bőven elég lenne. Ha csak az üzemanyagot és a kötelező karbantartásokat nézzük maximum 4 év alatt behozná a felárát az elektromos a jelenlegi árak mellett. A belső égésűeknél ott van kapásból a vezérléscsere majd az olajcserék. A lehetséges meghibásodásokat tekintve is kisebbnek tűnik a kockázat az elektromos esetén (pl. a kuplung, kettős tömegű, turbó, részecskeszűrő stb. hiánya miatt). Ha meg messzebbre kellene utaznom autót cserélnék valakivel a családból.
Kapcsolódó kérdések: