Miért kér egy autókölcsönző közüzemi számlát a lakcímmel egyező címről?
Pesten dolgozom, a bejelentett lakcímem ott van ahova menni akarok a bérelt autóval. Nézem a feltételeket és ott láttam, hogy ezt is kérik: "Közüzemi számla a lakcímmel egyező címről".
Ezt miért kérik? Milyen számlát?
Én ezzel most nem tudok szolgálni. Így akkor nem is bérelhetek kocsit?
"Ezt miért kérik?"
Mert szeretnék tudni, hogy a lakcímed valódi-e. Megtalálnak-e ott, ha nem viszed vissza az autót.
A lakcímkártya önmagában csak annyit jelent, hogy egy bejelentőlapot sikerült elfogadtatnod az okmányirodában. A közüzemi számla pedig azt, hogy igazoltad magad egy szolgáltatónál és szerződést tudtál kötni. És használsz egy helyhez kötött szolgáltatást: víz, villany, gáz, fűtés vagy szemétszállítás. Két egymástól független bizonyíték.
"Így akkor nem is bérelhetek kocsit?"
Megkérdezheted az autókölcsönzőt, hogy elfogadnak-e más biztosítékot. De nem szoktak egyénre szabott eljárásokat használni.
Rengetegen nem a bejelentett lakcímükön laknak.
Értem a miértjét a dolognak, de így sajnos nem fogok tudni bérelni. :/
Így van, ahogy a #2-es leírta. Ez pl bankoknál is bevett szokás egy egyszerű kis összegű áruhitelnél is.
Igen, vannak akiknél pl a párjuk nevére jönnek a számlák. Vagy egyetemisták és még anyuci, apuci fizeti az albérlet rezsijét. Kérdezz rá, hogy ez kizáró ok-e! Vagy keress más szolgáltatót. Ha mindenhol ez van, akkor sajnos így jártál. Vagy még egy megoldás lehet: ha a lakóhelyeden a te nevedre jönnek a számlák és nem más fizeti, akkor bejelentkezel akár ideiglenesre, az állandó lakóhelyed meg marad a másik, ha ragaszkodsz hozzá. De ez meg az ingatlan tulajdonviszonyánál vet fel kérdéseket, hogy megteheted-e, mert erről nem nyilatkoztál a kérdés kiírásában.
"Rengetegen nem a bejelentett lakcímükön laknak."
Ez igaz. De ezek közül sokaknak van közüzemi számlája a bejelentett lakcímről. Pl. övék a lakás, csak kiadták bérbe. És más városban laknak albérletben, de oda nem jelentkeznek át. Ezek attól még megbízható ügyfelek.
És az autókölcsönzők, bankok és hasonló cégek nem problémáznak azon, ha egy kis létszámú, de nagyobb kockázatú csoport kimarad az ügyfélkörből.
" így sajnos nem fogok tudni bérelni."
Kereshetsz esetleg másik autókölcsönzőt, ahol másfajta biztosítékot elfogadnak. Pl. valami munkahelyi igazolást. De nem tudom, hogy van-e ilyen.
#2 Ez a legnagyobb hülyeség, amit hallottam. Mármint nem az, amit írsz, mert feltételezem igazad van (reálisan hangzik), hanem maga ez az eljárásmód.
Most őszintén, ha valaki nem fizet, akkor mit csinálnak? Küldenek értesítést? Egyrészt 2023-mat írunk, létezik elektronikus kapcsolattartás, másrészt aki nem fizet, azt k*rvára nem fogja érdekelni az értesítés, legyen az papíralapú, vagy elektronikus. Az értesítést figyelmen kívül hagyva a kölcsönzőnek egy opciója maradt: rendőrség.
Szóval akkor kérdezem én: ha ennek az egésznek az AZONOSÍTÁS a lényege, akkor talán kérjenek SZEMÉLYAZONOSÍTÓ okiratot. Mire van a személyazonosító, ha nem személyazonosításra? Aztán ha az illető nem fizet, nem kell b*zi értesítésekkel bajlódni, ami haszontalan, hanem lehet rögtön menni a rendőrségre. Spóroltál időt, energiát, pénzt. Minden létező szolgáltatás személyazonosító iratot kér, az összes, kivétel nélkül, erre egy szaros retkes autókölcsönző azt mondja, hogy az nem jó? Hagyjuk már...
További problémák:
1. Számlát hamisítani körülbelül 10 másodperc.
2. Nem is vagyok benne biztos, hogy joguk van számlakivonatot kérni, tehát nem tartom kizártnak, hogy ez még csak nem is törvényes.
3. Legtöbben már nem is kapnak papíralapú számlát. A papíralapú annyiból előny, hogy bemutatod, elolvassák, látják rajta a címet, kész. De az elektronikus? Mert ha bemutatom telefonon, akkor az még sokkal kevésbé hiteles, mint a papíralapú, ha pedig azt várják, hogy küldjem el nekik pl. emailben... na EZ pedig már 100%, hogy nem jogos elvárás, hiszen akkor nekik fixen lenne róla egy másolat, amihez semmi joguk nincsen.
Kérdező... hát nem tudom, nincs másik kölcsönző a közelben? Kizártnak tartom, hogy ez egy általános eljárás. De amúgy akár az, akár nem, tuti hogy én a helyedben nem adnék nekik ilyet, persze mint írtad nincs is nálad számla, de még ha lenne, akkor sem.
#6, te tényleg ilyen naiv vagy?
Nem az értesítések kiküldéséről van szó. Te kinek adnád szívesebben kölcsön az autódat, vagy adnál pénzt? Egy vad idegennek, aki az utcán odajön hozzád, semmit nem tudsz róla, nem is láttad még, még a nevét se tudod, de becs szóra visszahozza/visszaadja, csak add át a kulcsot meg a forgalmit. Vagy egy olyan személynek, akit legalább olyan szinten ismersz, hogy igazoltan tudod hogy hívják, hol lakik? Így ha még sem hozza vissza, legalább nem ismeretlen elkövető ellen teszed a feljelentést.
Fentebb le van írva világosan, hogy miért kérik ezt. Az, hogy a te világképedbe nem fér bele, attól még az elektronikus számlát is rendelkezésre lehet bocsájtani hitelt érdemlő módon.
Erre az a rövid válasz, hogy ezek a cégek így látják hatékonynak a működésüket. Aki beleegyezik a feltételeikbe, annak adnak autót.
Konkrétan az a hely, amelyiknél láttam ezt a feltételt, az ezeket várja el:
"1., Jogosítvány
2., Adó igazolvány
3., TB hatósági igazolvány (másnéven TB kártya)
4., Közüzemi számla a lakcímmel egyező címről
5., Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél
6., Lakcímet igazoló hatósági igazolvány"
Én is kicsit feleslegesnek tartom a számlát ezek mellett a személyi adatokat igazoló okmányok mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!