Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Autó eladáskor az eladónak...

Autó eladáskor az eladónak kell utalni a pénzt, vagy lehet a párjának is?

Figyelt kérdés

Eladnánk az autónkat a baràtnőmmel.

Neki van benne 1 milliója, nekem pedig 4. Az ő nevén van minden, viszont a pénzre nekem van szükségem, mert ebből megyek venni a következő autót.

Szóval, a vevő a barátnőmmel papírozna, de nekem utalna. Ez így jogilag rendben van?

2023. júl. 21. 14:40
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
54%

Nem életszerű, hogy ezt valaki bejelteni, pl. a nyaklánc váráslást és adózik. De egy milliós utalásnak nyoma van és lehetsz balszerencsés. Vagy ha valamelyik jóindulatú ismerősöd bejelenti a NAV-nál és ők hivatalból kivizsgálják akkor jöhet kellemetlen meglepetés.

Ez olyan minthogy "én sokszor vezetek 2 sörrel bennem de sose kapott el a rendőr" , attól még ez nem lesz legális és egyszer elfog kapni, akkor meg megszívod vagy lehet 50 évig sem.

Tehát azzal példálózni, hogy te valami olyat csinálsz amit nem úgy kéne de nem büntetnek meg érte, meg bliccelsz a buszon és nem jön az ellenőr attól még az nem beton biztos. Nagy százalékban semmi nem lesz, de sose lehet tudni. Bármi gond van az autóval amit megvesz a vevő onnantól ez egy nagyon jó támadási pont lehet.

2023. júl. 21. 16:24
 12/19 anonim ***** válasza:

Mert az életszerű, hogy egy pár milliós autó eladás miatt éjszaka a kommandósok törik rád az ajtót? A vevőnek, meg semmi köze hozzá, hogy a barátnőddel milyen viszonyban vagytok és hogy osztjátok meg a pénzügyeiteket. Egy vad idegennek biztosan nem tálalnék ki ilyeneket. Hivatalosan családtagod autóját sem használhatod ha nem írtatok róla külön papírt. Ennek hiányában vétesz a jogszabályok ellen. Ha megállít a rendőr, emiatt kirívó bírságot fog kiszabni rád, vagy azonnal feljelent? A gyakorlat az, hogy ha nincs egyéb vaj a fejeden, maximum figyelmeztet, hogy írjatok ilyen papírt, de ez sem jellemző, ha egyébként mindent rendben találnak. A buszos példádnál maradva, nem tilos két jegyet érvényesíteni biztos ami biztos alapon. Mert mi van ha pont kiesik a zsebedből, elveszed és emiatt büntetnek meg?! Akkor legyen inkább mindkét zsebedben egy-egy jegy. "Sose lehet tudni..."

De mindenki úgy csinálja, ahogy jónak látja...

2023. júl. 21. 16:37
 13/19 krwkco ***** válasza:
54%

"senki nem is követelt még pénzt emiatt. "

Ez az "úgyse törődik vele senki" hozzáállás. Ami remekül beválik, amíg valaki (a NAV) nem kezd el vele törődni.

Pl. a kérdező hibát vét az adóbevallásában és a NAV "támogató" vizsgálatot rendel el. Lekéri a bankszámlakivonatokat és lát egy 5 milliós beutalást. Akkor segítő módon megmondják, hogy melyik nyomtatványt kell kitölteni, hova kell beírni az 5 milliót és melyik számlaszámra kell a 900 ezret befizetni. És ha akérdező megpróbálja kimagyarázni, akkor megkérdik, hogy milyen bizonyítéka van, hogy ez egy visszterhes ügylet volt?

- Semmilyen, de a barátnőm két éve kapott tőlem 4 milliót az autójára.

- Köszönjük, akkor az ő részéről 720 ezer lesz a befizetendő illeték.

Semmi büntetés, csak egy kis támogatás a helyes bevallás elkészítéséhez. :-(

2023. júl. 21. 16:41
 14/19 krwkco ***** válasza:

"például ha vásárolok a fizetésemből, amire már befizettem az SZJA-t, egy 100.000Ft értékű nyakláncot a barátnőmnek (amire a további 27% ÁFÁ-t is befizettem)"

Egyébként ingóság ajándékozásánál 150 ezer forintig nem kell illetéket fizetni.

2023. júl. 21. 16:44
 15/19 anonim ***** válasza:
54%

Ki mondta, hogy rád törik az ajtót a kommandósok? A vevőnek semmi köze hozzá, de a NAV-nak igen. És ha én úgy gondolom, hogy átcsesztél a vételnél és utána bejelentést teszek a NAV-nál akkor igaz nem kommandósok, de egy csekk érkezni fog neked.

Te itt nyakláncokról meg oda-vissza utalgatásokról beszéltél egyébként. Mindkettő adózásköteles. Tedd ki a Facebook-ra képpel, leírással a saját profilodról megjelölve a barátnődet, hogy kaptál tőle 200e értékben valamit ajándékba, majd jelentsd be magad a NAV-nál és várd az eredményt. Nyilván nem teszel ilyet, de egy jóindulatú ismerős ha megteszi akkor zsebbe nyúlhatsz. Az, hogy megveszik párodtól az autód és ő neked ebből átutal x milliót az szintén ajándékozás és adóköteles. Értem én, hogy erre azt mondod, hogy hülyeség meg nem tetszik, de az. Senki nem fizet utána adót, de ha felnyomnak akkor fogsz.

A buszos példád nettó hülyeség ezen a szinten. És ahogy mondtam te is úgy csinálod ahogy jónak látod, csak ne beszélj hülyeségeket. Hétköznapi szinten senkit nem büntetnek meg emiatt, de ha felnyomnak akkor megfognak hivatalból.

2023. júl. 21. 16:46
 16/19 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek a választ, értem az indoklást, viszont nem tudom, hogy ilyen esetben szó van-e ajándékozásról.

Nem házasodtunk még össze, így jogilag nem vagyunk család, viszont egy autót hasznàlunk felváltva.

Egy autót nem lehet 2 tulajdonra osztani, mint egy ingatlant, így muszáj, hogy valamelyikünk nevén legyen.

Az előző autónknál a párom utalt, én pedig adtam neki kp-t. Most ezt adnánk el.

Nem ésszerű, hogy egy közös hasznàlati tárgy ajándéknak minősüljön, azért, mert jogilag nem lehet 2 tulajdonost bejegyezni…

Szóval, ez egy patt helyzet.

2023. júl. 21. 17:26
 17/19 anonim ***** válasza:

"Egy autót nem lehet 2 tulajdonra osztani, mint egy ingatlant, így muszáj, hogy valamelyikünk nevén legyen."

Nálunk két tulajdonos nevén volt, simán megoldható. De nyilván én csak "hülyeségeket beszélek".

2023. júl. 21. 17:31
 18/19 anonim ***** válasza:

Nem az autó az ajándék, hanem a milliós utalás. Szerintem olcsóbb lesz átutalni az asszony számlájáról a pénzt mint egy ügyvédtől tanácsot kérni.

2023. júl. 21. 18:05
 19/19 krwkco ***** válasza:

"Szerintem olcsóbb lesz átutalni az asszony számlájáról a pénzt mint egy ügyvédtől tanácsot kérni."

Ami, -megfelelő ellentételezés és annak írásba foglalása nélkül- ugyanúgy ajándék lesz, mintha az autó vevője közvetlenül utalta volna.

18%

2023. júl. 21. 20:29
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!