Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Autó eladáskor az eladónak...

Autó eladáskor az eladónak kell utalni a pénzt, vagy lehet a párjának is?

Figyelt kérdés

Eladnánk az autónkat a baràtnőmmel.

Neki van benne 1 milliója, nekem pedig 4. Az ő nevén van minden, viszont a pénzre nekem van szükségem, mert ebből megyek venni a következő autót.

Szóval, a vevő a barátnőmmel papírozna, de nekem utalna. Ez így jogilag rendben van?

2023. júl. 21. 14:40
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
Mi szerepel az adásvételi szerződésben..? Ezeket pontosan le kell írni, hogy kinek és milyen bankszámlára van utalva a vételár. Egyébként meg annak kellene utalni aki a tulajdonos, aztán majd ő tovább utalja neked. Ezzel csak galiba lehet.
2023. júl. 21. 14:49
 2/19 anonim ***** válasza:
56%
Megbeszeles szerint! Nyilvan szerzodesen legyen feltuntetve hogy kinek utaltad!
2023. júl. 21. 14:50
 3/19 A kérdező kommentje:

Az adásvételit úgy írjuk, ahogyan kell, csak nem akartunk bukni ezen.

Ekkora összeg elutalása 20-30 ezer ft lesz, feleslegesen.

De ha nem szabad, akkor persze nincs választás, ezért tettem fel a kérdést.

2023. júl. 21. 14:51
 4/19 anonim ***** válasza:
0%

20-30 ezer forint egy ügyvéd aki megválaszolja ezt neked és nem csak találgat vagy félrevezet mint itt GYK-n majd sok válasz. Szóval vagy kockáztatsz és aztán megszívod, vagy benyeled az utalási költséget.

Nem tűnik szabályosnak, hogy Y a tulajdonosa az autónak de X-nek fizetem ki. Én biztos nem mennék bele ilyenbe ha vevő lennék.

2023. júl. 21. 14:58
 5/19 anonim ***** válasza:
56%
Bele lehet írni, hogy más kapja az utalást az eladó nevében, de ha gyanúsak vagytok (pl. c-típusú állampolgárok) akkor ilyesmitől biztos eláll a legtöbb vásárló és csak a tulajdonos nevén levő számlára hajlandó utalni.
2023. júl. 21. 15:03
 6/19 anonim ***** válasza:
Miért nem készpénzben kéritek a vételárat?
2023. júl. 21. 15:04
 7/19 anonim ***** válasza:
74%
Ha köztetek nincs vita, senki nem fogja ellenőrizni a bankszámláitokat. Mi pl. családon belül is szoktunk egymásnak utalni. Soha nem írtunk még róla szerződést. És senki nem kérte számon, hogy az illetőnek miért adtam pénzt a számlájára. De ha meg is kérdezné valaki (nem fogja), miért ne ajándékozhatna neked legálisan, leadózva szerzett pénzt a barátnőd?! Nem tiltja törvény.
2023. júl. 21. 15:23
 8/19 krwkco ***** válasza:
54%

Szerintem az autó eladása szempontjából nincs ezzel semmi baj. A vevő oda utalhat, ami a szerződésben van. Viszont, ha a barátnőd eladja az autóját és ebből Te kapsz pénzt, az ajándékozás. A megajándékozottnak 18% illetéket kell fizetnie. Ha nem vagytok bejegyzett élettársak.

Az, hogy a barátnődnek van egy autója, amiben neked "4 milliód van", rendezetlen helyzet. És mi lesz az úja autó tulajdonlogával? Kié lesz és ki mennyit fizet bele? (Ne írd meg. Költői kérdés.)

Az ilyen helyzeteket kölcsönadási szerződésekkel lehet rendbetenni. Kölcsönadtál a barátnődnek 4 milliót, amit most ő visszaad. Az új autó vételéhez Te veszel fel tőle 1 millió kölcsönt.

Persze lehet az egészet "úgyse törődik vele senki" alapon intézni.

(Megjegyzés: Nem vagyok ügyvéd. Nem tanács. Nézz utána a dolgoknak vagy érdeklődj egy jogismerőnél. )

2023. júl. 21. 15:24
 9/19 anonim ***** válasza:
54%

Ez így nem igaz. Nem tiltja a törvény, hogy ajándékozzon, csak éppen zsebbe kell nyúlni utána és befizetni az adót. "barátnő-barát" kapcsolatban nem adómentes.

2023. júl. 21. 15:28
 10/19 anonim ***** válasza:

#9, mi soha nem fizettünk és senki nem is követelt még pénzt emiatt. Ezzel az erővel, például ha vásárolok a fizetésemből, amire már befizettem az SZJA-t, egy 100.000Ft értékű nyakláncot a barátnőmnek (amire a további 27% ÁFÁ-t is befizettem), neki másnap dörömbölnie kellene az adóhatóságnál, hogy ő ezt most kapta ajándékba és szeretne 18.000Ft-ot befizetni rá?! Ugyan már...

Vagy egy hasonló konkrét eset: annak idején volt egy a nagynénémmel közösen örökölt járművem. Eladtuk. Az adásvételit mindketten aláírtuk, mint tulajdonosok. De ő nem tartott igényt a pénzre. A teljes összeg az én számlámra került. Egymás között ez szóbeli megállapodáson alapult, eszünkbe nem jutott erről szerződést, vagy lemondó nyilatkozatot írni. Soha senki nem firtatta.

Vagy volt már hogy családon belül úgy vásároltunk ingatant, hogy többen dobtuk össze az árát. Papíron egy tulaj volt, de hogy ne ezer helyről apránként utalgassunk az eladónak (olyan személyektől, akik meg sincsenek említve az adásvételiben, papíron nem is tulajok), egy számláról ment a teljes összeg utalása. Ennél se kérdezte meg senki, hogy én miért adtam másnak pénzt.

Nem tudom mennyire jellemző ez, de azt se kérte még számon senki, hogy a bankszámlámon lévő legálisan, leadózva szerzett megtakarításomat tételesen, számlákkal alátámasztva soroljam fel, hogy mire költöttem el.

2023. júl. 21. 15:43
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!