Debremart kérdése:
Mi lehet a problémája a kuplungnak?
Hát vissza kell vinni, nézzék meg, aztán majd kiderül.
Szerintem ennek is nyomórudas kuplungja van, azoknál rendre ki szokták hagyni a nyomórúd cseréjét, pedig azt is kell. Viszont azt nem tudom, hogy az tud-e ilyesmi hibát eredményezni, szóval nem biztos, hogy az a baj.
2023. júl. 5. 09:16
2023. júl. 5. 09:35
3/13 A kérdező kommentje:
Ki lett cserélve a nyomórúd is. A kinyomócsapágy is, a szerkezet is és a tárcsa is. A régieket visszaadta, szóval biztos, hogy mindent kicserélt. Azóta cseréltem váltótartó bakot, meg az alsó billenésgátlót, hátha az a ludas, de nem oldotta meg a problémát. A szerelővel az a probléma, hogy így is 4 hetet vártam rá mire megcsinálta a kuplungot úgy kellett könyörögni neki hogy csinálja már meg mert, pénteken odavittem, ő szét is szedte, mondta hogy a szerkezet volt szar na és innentől nem volt rá ideje és mindenféle kifogásokkal jött. Szóval valószínű az lenne ha szólnék neki hogy "ha majd lesz ideje megnézi" és így meg is állna a story. Lehet, hogy selejtes az új szerkezet? Vagy valami csavar fellazult?
Valószínüleg egy kóklerhez vitted, és rosszul rakta össze a kuplungot
Én azért biztos nem hagynám magam és visszamennék hogy vagy adja vissza a lóvét vagy csínálja meg
Lehet fenyegetözni fogyazstóvédelemmel, NAV al, me gondoom számlát azt nem ad
A fenyegetőzés sokszor müködik az ilyen kóklereknél....
A lényeg hogy lássa rajtad hogy nem szarozol, és komoylan gondolod!
2023. júl. 5. 09:42
5/13 A kérdező kommentje:
Nem kókler, a volt munkahelyemen a cégesautók szerelőjeként dolgozik. Egy Toyota aygo-t már vittem hozzá kuplungozni, azt megcsinálta rendesen, azóta sincs vele gond. Az alkatrészeket én vettem és vittem neki. Szóval ezt fusiba csinálta nekem, nagyon nem tudok fenyegetőzni a nav-al, fogyasztóvédelemmel. Ezt tényleg kb 2 hete kezdte el csinálni, eddig jó volt. Az a baj hogy eredetileg magamnak akartam megcsinálni mert általában magam javítom az autómat, csak nincs aknám, emelőn meg nem akartam egy kuplungozásnak nekiállni. És ő ajánlotta fel hogy van aknája megcsinálhatom rajta. Aztán abból végül az lett hogy hagyjam ott a kocsit majd megcsinálja ő. Mert ugyebár azért eltudja kérni a pénzt. Ismert, tudta hogy egyébként én is megtudtam volna csinálni. Na mindegy is a lényeg hogy ezzel a szerelővel már nem igazán szeretnék foglalkozni elöttem leszerepelt mint barát.
"Most két hete azt kezdte el csinálni, hogy gázadásra lejjebb megy a kuplungpedál, de ahogy leveszem a lábam a gázról rögtön visszaugrik."
Azt kellene megnézned, hogy ilyenkor elmozdul-e a motor. Egy 1999-es Seat Toledonak feltehetően bowdenes gázpedálja van, úgyhogy a motortérből is tudsz gázt adni. Miközben valaki nyomja a kuplungot. (A váltó feltétlenül legyen üresben.)
"Néha pirosnál ilyen lüktető kopogó hangot ad."
Egyben azt is meg tudod hallgatni, hogy ez a hang honnan jön.
2023. júl. 5. 10:11
7/13 A kérdező kommentje:
Hát direkt azért cseréltem tartóbakokat, mert én is azt hittem, hogy az a baj. Egyébként igen bowdenes. A kopogó hang az tényleg csak néha jön elő. Szóval azt nem biztos, hogy megtudom hallgatni, de ezt a kuplungos kinyomós dolgot ki fogom próbálni.
Hát ha tudsz kuplungozni akkor te is meg tudod állapítani hogy mi a baj.
Aprólékosan nézd át.
2023. júl. 5. 10:57
A jó vagy olcsó szerelőknek nem sok ideje van, hanem sok munkája. Ettől függetlenül ronthatott el valamit. A kuplung szerkezet lehet rossz valahol, mert nem így kéne működnie.
2023. júl. 5. 11:08
10/13 A kérdező kommentje:
Csak a cégnél szereli a céges autókat. Így nagyon nem szokott maszekolni. Kuplungozni még nem kuplungoztam, csak van egy kis műszaki érzékem. Ha valamit szétszedek akkor általában össze is tudom rakni. Ezért sem akartam nekiállni emelő alatt mert még nem tudom hogy hova kell nyúlni, melyik csavarhoz hogy lehet hozzáférni stb. Meg a váltót leszerelni nem olyan jó alatta kuporogva :) Ez egy dupla munkahengeres kuplung, a pedálnál is van egy munkahenger, meg a kiemelőnél is, még azon gondolkoztam hogy esetleg levegős lehet és így nem tartja eléggé kint.
Kapcsolódó kérdések: