Hány lóerő és mekkora nyomaték a minimum egy autóba?
Nincs előírás.
Talán a régi 18 lóerős Fiat 500 lehet a leggyengébb, ami még autónak minősül.
Mai autók közül a 45 lóerős Dacia Springre tippelnék.
Nincs ilyen. A relatív, érzett erő, gyorsulás a tömeg-lóerő egymáshoz viszonyított arányából jön. Például szélsőséges, nem hétköznapi példával élve a Caterham Seven 160 520kg és 80LE, ehhez képest 7,2s alatt éri el a 100km/ó tempót, igaz nyilván nem képes 200 fölötti végsebességre, csak 160-ra.
Hétköznapibb példát hozva én egy Daewoo Matizt is kifejezetten harapósnak érezem és jól is húzott, pedig az csak 52LE, de szintén elég könnyű kasztnit kell megmozgatnia.
De például oktatásom alatt ültem hasonlóan kis autóban, egy Renault Clioban ami a méretéhez képest nehéz és a benzinmotorja elég lomhán mozgatta. Persze, különböző karakterisztikájú motorokról is beszélünk nyilván.
Nyilván erre a kérdésre így nincs értékelhető válasz azokon felül amit már korábban is leírtak.
Ha viszont az lenne a kérdés, mennyi az a minimum lóerő/nyomaték amivel ma érdemmes ésszerűen használható autót venni. (Azaz akár több személy, autópályázás, emelkedők stb..)
Én azt mondanám olyan 70-80 lóerő olyan 110-130nm nyomatékkal kb 1000-1100kg-ra vetítve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!