Szeretnék venni egy forgalomból kivont autót alkatrésznek. Se törzskönyve se forgalmija sem pedig rendszámtáblája nincs. Az adásvételit hogy szokták ilyenkor megírni? És miután hazavittem van valami bejelenteni valóm, vagy fizetnivalóm?
Legálisan sehogy. Hivatalosan csak úgy lehet autót véglegesen kivonni a forgalomból, hogy beviszed egy roncstelepre, ők elveszik tőled az autót, adnak róla egy bontási igazolást illetve a rendszámtáblákat megkapod, ezekkel + forgalmival és törzskönyvvel bemész a kormányablakba és mondod, hogy az autó megszűnt létezni, lekerül a nevedről, a roncstelepen pedig bezúzzák az autót.
Ha egy autó véglegesen ki van vonva forgalomból, azaz semmilyen papírja/rendszáma nincsen, nincs is nyilvántartásba véve, de mégis létezik az autó és meg tudod vásárolni, akkor ott valami illegális okoskodás zajlik. Ha megveszed és valahogy lekapcsolnak vele a rendőrök, például amikor viszed haza, akkor annak nagyon csúnya vége lesz.
Csak akkor tudod bontásra megvenni, ha még a jogszabályok változása előtt véglegesen kivonták a forgalomból bontási igazolás nélkül. Vagy ha Magyarországon sosem helyezték forgalomba. Ha mindezt le tudod ellenőrizni és nem csak bemondásra elhinni, akkor megveheted, mint ingóságot. Mint egy tárgyat. És akkor semmit sem kell sehova bejelenteni.
Persze, ha nekiállsz szétszedni, az illegális bontás. A környezetvédelmi szabályok megsértése. És a megmaradt részeit csak apróra darabolva tudod hulladékvasként eladni.
És mivel semmi papírja nincs, nem tudhatod, hogy nem lopott-e. Akár sok tulajjal ezelőtt. És akkor a megvétele orgazdaság.
Mert leépítik a vas telepeket hogy aztán fidesz közeli ember hozzá jusson.
MAjd aztán fog változni az átvétel is.
Múltkor és vittem ki sok mindent, ebben volt kb 100 kg papír és " 7 ft, azaz hét forintot " kaptam érte!
Majdnem infarktust kaptam, de már addigra ledobáltam mindent az autóból.
Ha hamarabb tudom dehogy kinlódok vele.
#8 Aha és az autót megtarthattad, mi? Ráadásul valami zsíros büntetés sem volt, ugye?
Hihető...
Azt elhiszem, hogy ha 1 évig nincs KGFB, akkor véglegesen kivonják a forgalomból, csak azt nem, hogy 1) ez egy valóban életképes út az autó kivonásához, 2) megtarthatod utána az autót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!