Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mit lehet szeretni egy szívómo...

Mit lehet szeretni egy szívómotorban?

Figyelt kérdés
én erősebb motros autókból még csak turbosat vezettem,de ott nagyon nagy élmény,hogy alapból kis fordulaton sem gyenge,de amikor betölt a turbo,akkor nagyon megindul. szívóból mèg csak 1.4-1.6-osokat vezettem,ott csak annyit éreztem hogy gyenge kis szarok,nincs bennük nyomaték,nem ad élményt a vezetése. de pl egy 300-400 lóerős szívót milyen vezetni?miben más érzés,mint egy turbosat pl?ugye ott nincs turbo,és nincs meg gondolom az az érzés,hogy hírtelen megjön az erő,és elindul az autó.
2023. máj. 30. 12:16
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
100%

Volt 190 LE/280 Nm szívóm, most 150 LE/250 Nm turbóm van. Élményben a szívó többet ad, jobb vezetni, és 27 évesen is hibátlan. Cserébe a fogyasztás majdnem bő másfélszerese.

Technikailag jobb a turbós, sokkal hatékonyabb, de nem akkora élmény. Nem olyan direkt és jól adagolható a gázreakció. Közlekedni viszont jobb, mert nagy az alacsony fordulati nyomaték.

Persze közben az emissziós normában is van négy generációnyi különbség, az sem mindegy. Az is felelős a modern motorok megfontolt gázreakciójáért.

2023. máj. 30. 14:38
 12/29 anonim ***** válasza:
52%

#10: Csak nem egy Vitara? :D

[link]

2023. máj. 30. 15:03
 13/29 A kérdező kommentje:
és pl ott vannak a dîzelek. azok mitől nyomatékosabbak jóval mint a benzinkesek? nekem 1.8t 180le autóm van,de nyomatékban csak ott van mint egy 101 lóerős tdi. mitől ennyivel több bennük a nyomaték?
2023. máj. 30. 15:44
 14/29 A kérdező kommentje:
pl egy szívó tud nyomatékosabb lenni egy dízelnél?
2023. máj. 30. 15:56
 15/29 anonim ***** válasza:
83%

Azt lehet szeretni egy szívómotorban, hogy nem megy tönkre a turbója.

Van, aki nem akar sem száguldozni, sem brutálisan előzgetni. Van akinek a tempójához elég az, hogy úgy előz, visszakapcsol, padlógáz...

2023. máj. 30. 16:07
 16/29 NTBS ***** válasza:
100%
Sokak szerint megbízható.
2023. máj. 30. 16:08
 17/29 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, hogy mi ez a nagy turbopara. Nagyon ritkán hibásodik meg, és akkor sem olyan nagy összeg a felújítása. Nagyon jó dolog a turbofeltöltés.

A diesel témához: A legtöbb ember a szívó benzinest a turbodieselhez hasonlítja, aminek nem sok értelme van. Egy szívó motor soha nem fog tudni akkora forgatónyomatékot, mint egy turbós (azonos lökettérfogat mellett). Ez a turbo lényege, adott térfogatba több levegőt és így több üzemanyagot lehet bepréselni, így nő a nyomaték, a teljesítmény és a hatásfok. A diesel magas kompresszióviszonya miatt hajlamosabb alacsony fordulaton leadni az erejét, azaz nyomatékosabb, de felül elfogy az ereje, ezért a teljesítménye kisebb.

Amint látod, a te 1.8T motorodban semmivel nem kevesebb a nyomaték, mint az 1.9 TDI-ben. A különbség abban van, hogy magasabb fordulatszámon adja le, emiatt a teljesítménye viszonyt jóval magasabb. Persze ez is egész széles tartományokban mozoghat a motor felépítésétől, turbótól függően. A mostani turbós benzinesek úgy megindulnak lent, mint egy dízel.

2023. máj. 30. 16:38
 18/29 anonim ***** válasza:
100%

A szívómotor gazreakcioja jobb. Siman fordulaton van lepadlozod és megindul. Mostmár a turbosok is közelítenek ehhez de még messze nem olyan. Emellett egy szívó motor hangja sokkal jobb.

Kb ennyi.

2023. máj. 30. 16:53
 19/29 anonim ***** válasza:

#12 Nem.

Az meg elég öngól, hogy te példálózol érvelési hibával, miközben állítasz valamit mi szimplán csak nem igaz ;)

2023. máj. 30. 16:57
 20/29 anonim ***** válasza:
#12 Azt is hozzátenném, az nem érvelési hiba, hogy megcáfolom az alapvetően hamis állításodat.
2023. máj. 30. 17:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!