Régen a nyugati autókban sem volt divat klímát szerelni?
Az amerikai kocsik kb feleben volt mar klima a 70-es evekben, kb haromnegyedeben volt klima a 80-as evekben es 1990tol szinte nem is lehetett kapni autot klima nelkul.
Europai kocsikat nem tudom de szerintem az europai gyartok jocskan levoltak maradva, de Europaban az eghajlat sem olyan meleg. Kerdezz meg egy kozepkorut hogy az o gyerekkoraban voltak e olyan meleg nyarak mint mostanaban.
Visszaterve az autokra, a mercikben sem nagyon volt klima. Vezettem egy kb 87-es evjaratu mercit amiben meg elektromos ablakemelo sem volt, nemhogy klima.
USA-ban volt egy 1995-os autom, nem volt luxusauto, megis volt benne kozpontizar, legzsak, elektromos ablak, szervo, radio, klima, automata valto, tempomat, pluss karpit.
Európában a 90-es évekig szinte csak a luxusautókban volt.
Amerikában a 90-es évekre már teljesen általánossá vált.
Az autóknak is van "evolúciója".
Az USA és Európa autóhasználati stílusa jelentősen eltérő, az USA-ban csak mostanság kezdik szemponként kezelni az üzemanyag fogyasztást is.
Ezzel szemben Európában már a '70-es években is számított az üzemanyag fogyasztás, még nyugaton is.
A nyarak sem voltak elviselhetetlenül melegek, még Dél-Európában sem, volt létezett a klíma, de extra szolgáltatásként, és sokan nem is kérték, megvoltak nélküle, leengedték az ablakot, hűsített a menetszél.
A klíma a '90-es években kezdett rohamosan terjedni, akkor lett rá igény tömegesen, amikor már érzékelhetően forróbbak lettek a nyarak.
Hasonló a tendencia a lakás klímáknál is, a '70-es években az is ritkaság volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!