Csak C kategóriás jogosítvánnyal vezethető 3,5 tonna alatti kisteherautó?
Figyelt kérdés
Csak C kategóriás jogosítvánnyal rendelkezem, több szervet is felhívtam de biztos információt nem tudtak mondani, hogy ezen jogosítvánnyal 3,5 tonna alatti, de forgalmi engedélye alapján teherauto vezethető C kategóriás vezetői engedéllyel.2023. ápr. 27. 09:02
1/7 anonim válasza:
3,5 Tonna alatt elegendő a B kategória. Afelett jön be a C. Persze ha van C-d nem hátrány.
2/7 anonim válasza:
Jól gondolom, hogy eltiltottak a vezetéstől és méltányosságból megtarthattad a C-t?
Szerintem semmilyen B kategóriás járművet nem vezethetsz, de beszélj egy jogásszal.
3/7 anonim válasza:
"A buszokat és a trolit kivéve minden olyan gépjármű vezethető vele, melynek össztömege önállóan vagy a hozzá csatolt könnyű szerelvénnyel együtt meghaladja a 3500 kg-ot."
Ebből én azt szűröm le, hogy 3500 kg alattit nem vezethetsz vele.
4/7 anonim válasza:
3,5 tonna alattit csak akkor vezethetsz C-vel ha az C kategóriára van minősítve mert előfordulhat hogy 3,5 tonna felett van az össztömeg a rakomány miatt és akkor már C kategória minősítéssel lehet vezetni és ha üresen nincs annyi de C-re van minősítve akkor nyilván kell a C-s jogsi. Viszont ha munkád miat csak a C-kategóriát tarthattad meg mert bevonták a jogsidat a többi kategóriát akkor csak olyan teherautót vezethetsz ami C-re van minősítve. Ahhoz meg nyilván a C re való szabályok szerint kell vezetned tachográf, menetlevél stb...
5/7 Majatom válasza:
Én ismerek olyat, akinek bevonták a B-s jogsiját, és egy kisteherautónak levizsgáztatott Volkswagen Caddy-vel járkált a c-s jogsijával. Szóval szerintem igen.
6/7 anonim válasza:
#5 A caddy attól, hogy kistehernek van vizsgáztatva nem pedig személyautónak még 3,5 tonna alatti lesz, tehát B-vel vezethető, amitől ha el van tiltva akkor eltiltás hatálya alatti vezetést követ el, ami bűncselekmény. Nem biztos, hogy kellene erőltetnie, mert ha megállítják eléggé rá fog fázni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!