Miért ideges minden sofőr az utakon?
Habár még csak két éve vezetek, igyekszem megfontoltan,kresz szabályait,mások testiépségét is figyelembe véve vezetni,ám azt vettem,hogy sok vezetőt ez inkább idegesíti.
Lakott területen belül 50-el haladva is sorra előznek le, van aki még az öklét is rázta.
Iskola előtti 30-as táblánál, mikor tényleg 35-el gurulok( tudom ez sem szabályos) dudálnak le mögöttem, pedig a járdán nagyon sok a gyerek, nyilván őket figyelem, nehogy egy lelépjen az útra.
Sávváltáskor direkt a terepjárójával XY inkább elfoglalja az általam elfoglalni szándékozó sáv felét, így kénytelen vagyok visszatérni oda,amely sávot már igyekeztem volna elhagyni.
GLS futár satufékez előttem, kirakja az elakadás jelzőt, és csomaggal a kezében fut a kapucsengőhöz.
Van még ilyen sztori, de egy szó mint száz, érdekelne, miért ilyen a vezetési kultúránk?

"még csak két éve vezetek"
Én 23 éve, majd megszokod! Megszokod ignorálni a sok marhát az utakon. Az idegesség helyett sokkal rosszabb, amikor ő marhára siet. Ez pedig mindent szabályt felülír, meg amúgy is a közlekedés többi résztvevői meg le vannak szamócázva. Ilyenből is rengeteg van az utakon. Ilyenből is rengeteg van, aki záróvonalon, vagy kanyarodósávban előz. Piroson szánt szándékkal áthajt, mert ő siet, ezért ez mentesíti a szabályoktól. Egyirányú utcába forgalommal szembe behajt, mert ne hogy már kerülnie kelljen, nincs ott betonfal, ő át tud menni. Engem a mai napig ledudálnak, ha stop táblánál egyáltalán lassítani merek. Ha országúton 100-zal megyek, mindenki tol le. Az idegbetegek kanyar előtt is előzésbe kezdenek, mert nehogy már még tíz másodpercig miattam 100-zal kelljen neki tötymörögnie, mikor ő tud 130-140-nel is. A kedvencem, mikor pályán előz 180-nal, mert a 140 neki kevés. Aztán meglátja a VÉDÁT és hirtelen satufék 110-re. Én meg előzhetem vissza. Majd kis idő múlva megint 200-zal repeszt el mellettem. Az ilyeneket sosem fogom megérteni...
Sajnos nem tehetsz ezek ellen semmit, csak annyit hogy defenzív módon amennyire csak tudod elkerülöd őket, meg hagyod had menjenek. Az utakon lévő autósok 80-90%-a megbukna egy forgalmi vizsgán. Ha meg esetleg megbüntetik őket, még ők vannak a legjobban felháborodva, hogy micsoda szemétség és csak a pénzlehúzásra mennek...
Sajnos ez van, ez ilyen... majd megszokod.

#9 "A magyar vezetési kultúra kritikán aluli."
Nem csak a vezetési kultúra. Nézd meg a hármas válasz értékelését - a kérdező volt az egyetlen, aki megértette.

Azért ez egy eléggé öszetett téma, aminek utána tudsz járni.
De gyors összefoglaló válasz: minden ember más, minden embernek más az élethelyzete, valamint minden embernek más a személyisége.
És ezek az eltérő idegállapotok, személyiségek találkoznak az utakon.
Amíg Te ezeket sasolod az utakon, addig lehet hogy ez már másban olyan reakciót vált ki, amitől idegesnek tünik.

"Nem csak a vezetési kultúra. Nézd meg a hármas válasz értékelését - a kérdező volt az egyetlen, aki megértette."
Nekem ez inkább úgy tűnik, mintha valaki fordítva ülne a lovon és még ő lenne legjobban felháborodva. Az utakon sem ritka ez az eset.
Ha például azt mondom, hogy "most jöttem a boltból és mindennek felment az ára", nem úgy értendő, hogy nincs olyan árucikk, ami ne lenne olcsóbb. Mégsem akad fenn ezen senki. Hiszen evidens, hogy nem írtam fel az össze kapható árucikk árát és nem vizsgáltam meg, régebbi adatbázisokkal összevetve, hogy valóban minden kivétel nélkül drágább lett-e.
A kérdező kérdése is úgy értendő, hogy a többség ideges. Nem úgy hogy ő mindenkit megállított az úton, felmérte az idegállapotukat, reprezentatív statisztikát készített és ebből az jött volna ki, hogy minden sofőr kivétel nélkül ideges volt. Nyilván van, aki nem ideges. De ők a kisebbség. Szerintem ez elsőre is világos. Itt, ezen az oldalon ebben a kontextusban teljesen érthető és megfelelő megfogalmazásnak tartom. Az már más kérdés, hogy pl egy pszichológiai doktori értekezésnek nem biztos, hogy szerencsés lenne ezt a címet adni.

"A kérdező kérdése is úgy értendő"
Érdekes, maga a kérdező jelezte, hogy nem, nem így értendő. Persze ettől még szép, hogy kéretlenül is megpróbálod megvédeni, akkor is, ha nem szorul rá - pedig jobb lenne a saját portádon körülnézni és felismerni az általánosítást, mint rossz tulajdonságot.

Hol jelezte? Én nem láttam, hogy leírta volna, hogy pontos kutatásokat végzett a témában és 100%-os statisztikai eredményre jutott...
Nem védtem meg senkit. Csak leírtam, amit gondolok. Te meg kéretlenül kötsz bele mindenbe és mindenkibe, kéretlenül leírod hogy márpedig csak a te álláspontod a helyes, mindenki más hülye. Ám legyen, ajánlom figyelmedbe a szamár és a tigris tanmeséjét!

Minden? Elég kár általánosítani.
Amúgy 9-es, ajánlom vezess egyszer pl egyiptomban, rögtön hiányozni afog ez a "kultúrálatlan" közlekedési morál ami itt van. :)

"Hol jelezte? Én nem láttam"
Itt kezdődnek a problémák.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!