Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Jelenleg ez hogyan működik?

Jelenleg ez hogyan működik?

Figyelt kérdés

Üdv. Ha van egy használt autóm amit el szeretnék adni az elkövetkezendő időben,akkor ott az eladás után,az adásvételiben feltüntetett eladási árból van e valamiféle adófizetési illetékem amit fizetni kell utána?(Nekem mint eladó.)

Régen tudom hogy volt egy időben ilyen,de jelenleg sajnos erről semmit sem tudok és nem is találtam erre vonatkozó friss információt. Ha van is jelenleg ilyen akkor az értékhatártól független,vagy milyen értéktől kell ezt fizetni?

Ha valaki ebben tud nekem segíteni és eligazítana valami friss és hiteles infóval azt megköszönném!

2023. ápr. 3. 20:12
 1/5 anonim ***** válasza:
2023. ápr. 3. 20:59
 2/5 A kérdező kommentje:
Akkor ezt most úgy kell érteni,ha éves szinten a 600ezer ft-ot meghaladom akkor màr kell fizetnem utána illetéket?
2023. ápr. 3. 21:48
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

A linkelt kérdésnél én írtam a 4-es választ. Itt is elkezdtem írni tegnap este, csak feladtam...

Igen, éves szinten 600.000 Ft jövedelem felett SZJA-t (nem illetéket) kell fizetned, tök mindegy hogy autó eladásból, vagy bármi másból származik. Viszont vannak egyéb szabályok is. Autónál, ingatlannál, bármi másnál amennyiért te vetted, az neked költség. Tehát csak a különbözet adózik. Ha pl 500.000-ért vetted az autódat és most eladod 1.099.990 Ft-ért és nem volt egyéb nem adózott jövedelmes az évben, semmit nem kell fizetned.

2023. ápr. 4. 09:13
 4/5 A kérdező kommentje:

Szuper. Ilyen válaszra vártam!

Köszönöm a segítségedet!

Közben ma reggel találtam egy olyat is a neten hogy ingatlan és ingósági kalkulátor.(nemtudom ez mennyire lehet pontos?) Abban megadtam az összeget amennyiért el kívánnám adni,illetve azt választottam hogy ingósság és csak egy csekélynek mondható minimális fizetési összeget írt ki nekem mint szja. Ha persze valóban fizetnem kell utána.

2023. ápr. 4. 12:11
 5/5 anonim ***** válasza:

Az autó ingóság igen. Az SZJA 15%.

Tavaly adtam el egy örökölt autómat 380.000 Ft-ért. Nem törte még rám a NAV az ajtót, hogy fizessek. Az adószámlám 0 Ft-on áll. Nemrég készült el az adóbevallásom 2022-re, annak az egyenlege is 0 Ft.

Googleba beírtam én is ezt a kalkulátort. Az első találatot megnyitottam. Beírtam számokat. Valóban kikalkulálja az eladási és vételár 15%-át. Viszont ha lejjebb görgetek, megcsillagozva apró betűkkel meg ezt írja:

"* A jogszabályi előírások alapján nem kell bevallani, ha az ingóságok értékesítéséből származó bevétel (minden pénzösszeg amit a vevőktől kapott) éves szinten a 600.000 Ft-ot, vagy az ingóságok értékesítéséből származó jövedelem (bevétel csökkentve a költségekkel) éves szinten a 200.000 Ft-ot nem haladja meg. Ha nem ismert az ingóságok beszerzési ára, akkor kedvezményként nem a teljes bevétel minősül jövedelemnek, hanem annak csak 25%-a."

2023. ápr. 4. 15:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!