Könnyebb dízel motoros autót vezetni?
Nagyon sokszor hallom ezt, még anno jogsi szerzés előtt is és azóta is folyamatosan, hogy dízeles autóval könnyebb a elindulás. Akiknek volt már szerencséje hozzájuk, netán többhöz is, azoknak mi a véleménye erről?
Személy szerint sosem értettem. Szakmából adódóan elég sok autóban ültem már, dízel, benzin egyaránt, kicsi, nagy, nehéz, könnyű, gyenge, erős... soha nem éreztem, hogy dízellel könnyebb lenne elindulni. Sőt, pl. Ford 2.0 TDCI (Mondeo, Transit) kuplung akkorát rúg mint egy ló, szerintm 10-ből 9 embert váratlanul érne és kapásból lefulladna, hiába dízel. De ez amúgy egy kiugró példa, nyilván nem mind ilyen. A legtöbbnél egyszerűen nem érzek különbséget. Ha egy régi kisköbcentis porlasztóssal hasonlítom össze a dízeleket, akkor nyilván könnyebb a dízel, nem kell annyira pörgetni, de ezekből manapság már alig van, meg nem is igazán fair összehasonlítani egy sok évtizedes elavult benzines technikát a jóval fiatalabb dízelekkel.
Szóval megállja még ez a helyét, vagy ez is csak egy régi bevett mottó, mint a "német prémium", meg "3F", aminek semmi értelme és rég nem aktuális, de megmaradt az emberek tudatában?

Ez leginkább azért van, mert az 1.6 alatti szívóbenzineket hasonlítják az 1.9 körüli tdi-khez meg hasonlókhoz.
Ma már semmi jelentősége, főleg hogy lassan már nem is lesz kéziváltó.

#2 Szerintem az a 8 szelepes HDI lehetett, nem arra gondolok. Ez a 16 szelepes Ford 2.0 Duratorq TDCI-re jellemző, ezt eredetileg a Transitokba rakták, később került belőle a Mondeokba is, de eléggé ritka, a 2.0 dízelek jelentős többségében a 8 szelepes HDI van.
Egy időben szervizeltünk ilyen flottát, az összes rúgott, illetve van egy visszatérő ügyfél akinek Mondeoban van ilyen, az is. Kivétellel még nem találkoztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!