Hogy kell autót venni?
Van 10 -12 millióm rá a bankban. Volkswagen Golfot szeretnék. Újat.
Bemegyek a szalonba, kiválasztom a kocsit és hogy fizetek? Készpénzzel? Kártyával? Átutalással? Nem akarom hitelre venni.

A fizetési módot megbeszélitek, lesz rá idő, az autóvásárlás azért nem úgy zajlik, hogy bemegy a vevő a szalonba, és 10 perc múlva kigurul az új autóval.
Van a szalonban néhány bemutató autó, de a vevő által óhajtott típus, szín felszereltség többnyire nem a raktárban áll, azt rendelésre szállítják le.
Itt jön a nagy pribléma, hogy mostanság érdemes-e rendelni, vagy a szalon készletéből választani, feltéve, ha eladják az adott autót, mert a szalon se maradhat üresen, bemutató autók nélkül.
Olyan szinten akadozik az autók gyártása, leszállítása, hogy egyes típusoknák.már 12-18 hónapos határidőket ígérnek, árgarancia nélkül, akkor kölik a végösszeget, amikor majd ott lesz az autó, és az lehet lényegesen több is, mint a megrendeléskori ár volt.
Ez néhány éve még nem így működött, néhány héten belül leszállították a kívánt darabot.
A lényeg, hogy a szalonoktól kell kérni konkrét információt, hogy ott most milyen feltételekkel, milyen határidővel lehet autót vásárolni, nem a fizetés módja a legfontosabb kérdés, de nyílván nem az a jellemző, hogy a több millióba kerülő autók árát nylonzacskóba csomagolva, a zsebében viszi magával a vevő.

Két út van, az egyik amit a #3 kolléga leírt. Megrendeled egyedi igények szerint, vársz x hónapot és lesz kocsid.
A másik amit több ismerősöm is csinált, végigtelefonálta az összes szalont, hogy abban a színben, azzal a felszereltséggel van-e a kiszemelt típus. 200kmre tőle volt, egy hét múlva a saját kocsijával jött haza. Ebben benne volt az is, hogy nem akart szabit kivenni miatta.
Macerásabb, de gyorsabb

A Covid időszak előtt vettem új autót. Nem volt olyan borzasztó régen gyanítom ma is hasonlóan zajlik.
Sok szalontól kértem árajánlatot ugyanarra a konfigurációra. Érdemes, mert megdöbbentően nagy árkülönbségek vannak ugyanarra az autóra. A három legolcsóbbhoz elmentem személyesen is beszélgetni. Személyesen adtak további kedvezményeket. Ezután jött a megrendelés a legkedvezőbb ajánlatot tevőtől.
Ez nagyjából úgy ment hogy tételesen átbeszéltük, kiválasztottuk, hogy miket szeretnék rendelni az autóhoz. Kaptam egy dossziét egy halom papírral a megrendelésről. Ez után azt hiszem 5 munkanapom volt, hogy előleget utaljak. Ennek fejében továbbítja a szalon a gyár felé a megrendelést. Még csak az összeg sem volt meghatározva, az volt a kérés, hogy legalább pár százezret fizessek be.
Hazamentem, neten rögtön elutaltam 500.000-et. Másnap visszaigazolták, elindult a gyártás.
Akkor még ez 2 hónap alatt meg is volt. Így két hónap múlva szóltak, hogy megjött az autó, menjek be megnézni, hogy mindenben megfelel-e annak, amit kértem. És ha minden oké, akkor intézik a forgalomba helyezést.
Ekkor kérdeztek rá egyáltalán, hogy hogyan szeretném fizetni hitel, vagy kp. Mondtam, hogy hitelt nem szeretnék, kifizetném saját erőből. Elutaltam a fennmaradó részt. (Nekem eszembe se jutott, se a szalon alkalmazottjának, hogy készpénzben kellene kivennem sok milliót a bankból és kézben kellene odacipelnem. Mi értelme lett volna? Drágább is mint az utalás, biztosnágosabb is mint BKV-n egy szatyorban cipelni, egyszerűbb, gyorsabb, nem kell a címleteket számolgatni, stb...)
További 1-1,5 hét volt a forgalomba helyezés ügyintézésének az ideje. Közben leműszakiztatták a kocsit, kapott rendszámot. Amikor megvolt a rendszám, szóltak, hogy lehet rá biztosítást kötni.
Majd mehettem átvenni az autót. A forgalomba helyezésnek kb 150.000 Ft költsége volt. Ezt átvételkor a pénztárban bankkártyával fizettem ki.
Az értékesítő odaadta a további papírokat, forgalmit, szervizfüzetet, kulcsokat. Kikísért az udvarra az autóhoz. Megköszönte a vásárlást és jó utat kívánt.
Ennyi. Kihajtottam a kapun és haza jöttem az új kocsival. Pontosabban először az első benzinkútra, ami a szalon mellett volt, mert 4(!) km volt az autó megtehető hatótávja és folyton reklamált, hogy azonnal tankoljak.
Értem. Köszönöm!
48 éves elvált nö vagyok. Eddig mindig más régi, ócska kocsiját kaptam meg. Annak ellenére, hogy 30 éve vezetek, sajátom sose volt. Most akkor szülinapomra (06.18.) meglepem magam egy újjal.

A helyeedben vennék egy néhány éves autót kb fele ennyiért, a maradék pénzt meg befektetném.
Ha mindenképp újat akarsz még vagy 2 millával told meg kb, úgy ki tudsz hozni egy új golfot, ha van kedved néhány hónapot várni rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!