Hogyhogy a Diesel motort mindig Dieselnek hívják az üzemanyagát meg hol dieselnek hól gázolajnak?
Ez sokkal inkább nyelvtudományi kérdés, a magyar nyelv fejlődésképtelen körben.
Csak gyanítom, nem állítom, hogy a motor és az üzemanyaga egyszerre érkezhetett az országba. A gírosz, dőner miért gírosz és döner forgó helyett?
Amúgy csak hogy még nagyobb legyen a katyvasz:
Benzin:
Európa nagy részén benzin.
Angliában petrol.
Franciaországban essence ami aztán végképp nem értem honnan, miért.
Spanyol nyelvterületen gasolina.
USÁ-ban pedig gasoline.
Amúgy meg a dízel motor Rudolf Diesel nevéből ered, aki kifejlesztette a dízelmotort. Ami gázolajjal megy.
Amúgy szerintem valahol ott lehet nálunk a kavar, hogy a gázolajat mint égésterméket üzemanyagot korábban is használták. Illetve régen ha azt hallottam "gázolaj" akkor valamilyen tehergépjárműre mondták és alapból arra asszociáltam.
Ellenben például vasúti mozdonyoknál mindig is dízelmozdony megnevezések voltak amik gázolajjal mennek :D
Szerintem a dízel mint szó a dízelmotoros személygépkocsik elterjedésével jött használatba. De lehet tévedek.
Vagy petróleum:
Már említettem, hogy Angliában a benzin az petrol. Náluk a petróleum az paraffin, ami nálunk teljesen mást jelent.
Ellenben a finomított petróleum nálunk a kerozin. A tengeren túlon, usa, Kanada pedig "kerosene" néven fut a petróleum.
Hát ki érti ezt :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!