Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyhogy a Diesel motort...

Hogyhogy a Diesel motort mindig Dieselnek hívják az üzemanyagát meg hol dieselnek hól gázolajnak?

Figyelt kérdés
2023. febr. 13. 15:19
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Nem az a kérdés hanem hogy miért nem nevezzük gázolaj motornak?
2023. febr. 13. 16:28
 12/21 anonim ***** válasza:
44%

Ez sokkal inkább nyelvtudományi kérdés, a magyar nyelv fejlődésképtelen körben.

Csak gyanítom, nem állítom, hogy a motor és az üzemanyaga egyszerre érkezhetett az országba. A gírosz, dőner miért gírosz és döner forgó helyett?

2023. febr. 13. 16:35
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
És az miért van, hogy a benzint mindig benzinnek hívják, a motort meg hol Otto-, hol benzinmotornak?
2023. febr. 13. 18:03
 14/21 A kérdező kommentje:
Ért így van még az egyensúly
2023. febr. 13. 18:44
 15/21 anonim ***** válasza:

"miért nem nevezzük gázolaj motornak?"

Mert hivatalosan dízelgázolaj a megnevezése.

[link]

2023. febr. 13. 18:49
 16/21 anonim ***** válasza:

Amúgy csak hogy még nagyobb legyen a katyvasz:

Benzin:

Európa nagy részén benzin.

Angliában petrol.

Franciaországban essence ami aztán végképp nem értem honnan, miért.

Spanyol nyelvterületen gasolina.

USÁ-ban pedig gasoline.

2023. febr. 13. 18:54
 17/21 anonim ***** válasza:

Amúgy meg a dízel motor Rudolf Diesel nevéből ered, aki kifejlesztette a dízelmotort. Ami gázolajjal megy.

Amúgy szerintem valahol ott lehet nálunk a kavar, hogy a gázolajat mint égésterméket üzemanyagot korábban is használták. Illetve régen ha azt hallottam "gázolaj" akkor valamilyen tehergépjárműre mondták és alapból arra asszociáltam.

Ellenben például vasúti mozdonyoknál mindig is dízelmozdony megnevezések voltak amik gázolajjal mennek :D

Szerintem a dízel mint szó a dízelmotoros személygépkocsik elterjedésével jött használatba. De lehet tévedek.

2023. febr. 13. 19:05
 18/21 A kérdező kommentje:
Érdekes mert az eredeti, Diesel által tervezett motor mogyoró olajra tervezett olajkompresszios motor volt és később jöttek rá hogy az addig értéktelen, gázolajnak nevezett kőolaj melléktermékkel is működik.
2023. febr. 13. 19:07
 19/21 anonim ***** válasza:

Vagy petróleum:

[link]

Már említettem, hogy Angliában a benzin az petrol. Náluk a petróleum az paraffin, ami nálunk teljesen mást jelent.

Ellenben a finomított petróleum nálunk a kerozin. A tengeren túlon, usa, Kanada pedig "kerosene" néven fut a petróleum.

Hát ki érti ezt :D

2023. febr. 13. 19:08
 20/21 anonim ***** válasza:
Ugyanaz a kategória mint a sarokcsiszolót miért hívjuk flex-nek, a a vésőgépet sokszor márkától független hiltinek stb.
2023. febr. 14. 08:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!