Hogy mondjátok? "Kijártok", vagy "kiálltok" a garázsból?
Én Baranyában lakom, előtte 18 évig éltem Budapesten. Mindkét helyen úgy mondták, hogy kiállnak.
Viszont Vas megyei ismerőseimtől nem egytől úgy hallom, hogy ők kijárnak. Eleinte nagyon furcsa volt a fülemnek. De végülis ebben is van logika.
Gondolom ez tájegységenként változhat. Mint pl a szegedi ismerőseim a családi házat rendszeresen "magánháznak" mondják. Eleinte nekem ez is nagyon furcsa volt.
Ti hogy mondjátok a garázsból ki/be közlekedést?
Nálunk egyértelműen "kiáll" valaki a garázsból (Budapest).
Rengeteg ilyen szóhasználati eltérés van az egyes nyelvváltozatok között. Pl. én is Vas megyében hallottam egy bácsitól, hogy olyan vihar volt, hogy a gyümölcs "lefolyt a fáról" (leverte a szél). Ezzel a kifejezéssel soha másutt nem találkoztam.
Számomra a ki illetve beállás amit használok. Ha ezt mondatba fogalnám, akkor beállok az eresz alá, mert esik az eső. De ugyanezt ugye lehet mondani autóval is, mert akkor az autóval beállok a garázsba.
A másik vezrió, bár helyileg nekik természetes, de mégis ott van a "Jár" szó, amit inkább akkor használunk ha valahova gyalog megyünk, pl kijárok a temetőbe.
Kérdezd meg az ismerőseidet, hogy az autónak mióta van lába ? ;)
5. Ehhez képest, pl. a vonat megáll a bejárati jelzőnél, ha tilosat mutat...
A vasi tájnyelvet nem ismerem, de nyelvanilag nem helytelen.
Én itt Pesten kiállok, beállok, de nem kizárt, hogy a szomszédom jár...
Zalában is sokan "bejárnak" a garázsba vagy udvarra.
én gyerekkoromban mindkét verziót hallottam sokszor.
Bács-Kiskun VÁRmegyében is kiállni szoktunk a garázsból.
De ha már itt tartunk... Nekem közel 17 év volt rádöbenni arra, hogy senki sem mondja rajtam kívül azt, hogy gazalni. Hanem gazolni, avagy gyomlálni. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!