Át kellene váltanom automatás kocsira?
Engem 10 óra után vitt ki az oktató, én teljesen lefagytam tőle, hogy forgalomba ENGEM?! De nem történt semmi, folyamatosan mondta, hogy mit csináljak, sokszor megálltunk és magyarázott, hogy mit kellett lássak és mi lesz most.
Egyszer túltekertem a kormányt, belenyúlt, nem volt gond.
Nem momdom, hogy ne parázz, mert baromira paráztam, és az elején annyi felé figyeltem, hogy a táblákat pl fel se fogtam, de muszáj, csak így fogsz belejönni. :)
Oktatódnak külön kéen foglalkoznia az autó kezelésével, pedálokkal stb... Úgy veszem ki hogy egyből bevágott a mélyvízbe és nyomjátok a feladatokat, holott még nem tudod jól kezelni az autót. Nem automatásra kell váltani, egyszerűen normálisan meg kell tanulni.
Engem anno úgy tanított hogy a rutinpályán egy félreeső helyen gyakoroltam az alindulsát, tehát indultam megálltam, közbe kuplungot kellett kezelnem hogy mikor mit hogyan kell csinálni és addig csináltatta velem csak ezt ameddig rá nem éreztem. Aztán fordultunk hosszabb placc és az volt a feladat hogy induljak el gyorsítsak és ha 2500 nál van a fordultmérő akkor váltsak kettesbe és szokjam meg hogy váltásnál nem kell leugrani a kuplungról hanem szép finoman. Tolatásnál szintén hasonlóan gyakoroltuk és ha már azt látta hogy az alapokkal boldogulok akkor jöttek a kezdő feladatok, szlalomozás bólyáknál, kicsi tolatás, orral beállás két bólya közé, ugyan ez seggel, majd párhuzamosan, bár ez nem volt vizsgafeladat legalább is nem így emlékszem erre, de ilyet is csináltam, emelkedőnm való iindulás, Y megfordulás stb...
Annyi hogy amikor én tanultam még külön volt a rutin és a forgalmi vizsga meg az oktatás is. Tehát ameddig nem vizsgáztam le rutinból addig nem mehettem forgalomba. Igaz ez volt vagy 13 éve.
Néha még utána is előfordult hogy nem tudtam jól kezelni a kuplungot főleg elindulásnál és lefulladtam néha, még akkor is amikor már megvolt a jogsim és már saját autóval vezettem, de szépen belejöttem a dolgokba.
Sok embernek nehezen megy a váltás megtanulása, ez természetes. Még jogsi megszerzése után is hosszú idő, sok gyakorlati megtapasztalás kell ahhoz, hogy igazán rutinosnak érezze magát valaki, elkerülje a lefulladásokat és hasonló bénázásokat. Emiatt nem szabad elkeseredni, gyakorolni kell.
Azonban másfelől ha azt nézzük, hogy a kézi váltás napjai idehaza is meg vannak számlálva, akkor manapság már elmondható, hogy nem lesz gond, ha valaki csak automatán tanul meg. Nem kell Amerikáig menni, ahol régóta kuriózum egy kézi váltós autó, de már több automata váltós új autót hoznak forgalomba idehaza is mint, kézi váltóst és ez jól is van így. A legújabb technológiás automata váltóknak már nincsenek meg azon hátrányaik (pl. nagyobb fogyasztás), mint a régieknek. Ma már minden tekintetben előnyösebbek az automata váltók, sőt a nagyon hasznos, modern vezetéstámogató rendszerek is csak automatával együtt működnek (pl. adaptív tempomat). Én törekednék azért manuálissal is megtanulni, de ha nagyon nagy kín, akkor jöjjön az automata.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!