Lehet jobboldali visszapillantó tükör nélkül közlekedni (személyautó)?
Anno úgy tanultam, hogy két visszapillantó tükörnek kell lennie a kocsin, ebből a baloldali kötelező. Úgy alakult, hogy letört a jobboldali és a kérdés az, hogy amíg megjavíttatom, lehet-e közlekedni vele.
Találtam néhány korábbi (2010-13 környéki) kérdést, ahol megerősítették amit tanultam, de azóta többször változott a KRESZ. Jelenleg mi a jogszabály? Lehet közlekedni a jobboldali tükör nélkül (a bal és a belső természetesen megvan)?
A párhuzamos közlekedésre vonatkozó szabályok nem változtak. Márpedig annak feltétele a mindkét oldali visszapillantó tükör. A középső pont nem érdekel senkit.
Rakd magad mellé az ülésre, ha a rendőr megállít azt mondod hogy most törték le a parkolóban.
Kettő kötelező, ha nincs jobb, akkor jó a középső, csak láss hátra. Személy szerint nem értek egyet vele, főleg logikátlan, amióta motorokon is kötelező lett a jobb oldali, nem elég a bal.
Azt viszont ne felejtsd el, hogy ilyen esetben nem pakolhatsz a kalaptartóra úgy, hogy az csökkentse a belső tükör látóterét, mert onnastól kezdve úgy számít, hogy csak egy tükröd van.
6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről
78. § (2) Minden gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet - kivéve a nem zárt vezetőfülkéjű lassú járművet és mezőgazdasági vontatót - fel kell szerelni legalább két visszapillantó tükörrel. Az egyik visszapillantó tükröt a jármű külső részén a bal oldalon, a másikat a jármű külső részén a jobb oldalon kell, illetőleg - ha a jármű kialakítása, vagy a raktérben elhelyezhető rakomány a hátralátást nem akadályozza - a jármű belsejében lehet elhelyezni.
KRESZ szerint felszerelni nem kötelező a jobb oldalra.
De, mindenképp pótold, mert pl. egy jobb irányú sávváltáskor ha koccansz, a világon nincs az a biztosító, amelyik erre fizetne.
Köszönöm a választ mindenkinek, akkor jól emlékeztem.
8# ez természetes, már tegnap megrendeltem az újat, de pár nap amíg megérkezik és felrakom.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!