Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Lehet jobboldali visszapillant...

Lehet jobboldali visszapillantó tükör nélkül közlekedni (személyautó)?

Figyelt kérdés

Anno úgy tanultam, hogy két visszapillantó tükörnek kell lennie a kocsin, ebből a baloldali kötelező. Úgy alakult, hogy letört a jobboldali és a kérdés az, hogy amíg megjavíttatom, lehet-e közlekedni vele.

Találtam néhány korábbi (2010-13 környéki) kérdést, ahol megerősítették amit tanultam, de azóta többször változott a KRESZ. Jelenleg mi a jogszabály? Lehet közlekedni a jobboldali tükör nélkül (a bal és a belső természetesen megvan)?

2022. dec. 26. 22:49
 1/9 anonim ***** válasza:
19%

A párhuzamos közlekedésre vonatkozó szabályok nem változtak. Márpedig annak feltétele a mindkét oldali visszapillantó tükör. A középső pont nem érdekel senkit.

Rakd magad mellé az ülésre, ha a rendőr megállít azt mondod hogy most törték le a parkolóban.

2022. dec. 26. 22:57
 2/9 anonim ***** válasza:
20%
Pont ahogy az előző hozzaszoló is irta. De azert szerezz egy tükröt, vagy leg barkacsold ra vissza, mert amikor meg nem kellett jobb tükör, azert fele ekkora forgalom se volt...
2022. dec. 26. 23:02
 3/9 anonim ***** válasza:
94%
Lehet, hogy azóta változtak a szabályok, mióta forgalmi vizsgám volt, de nekem azt mondta utána az oktató, hogy a jobb oldali tükör nem kötelező (ugyanis párszor majdnem levittem).
2022. dec. 26. 23:17
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Igen, mehetsz, de körültekintőbben.
2022. dec. 26. 23:25
 5/9 anonim ***** válasza:
70%

Kettő kötelező, ha nincs jobb, akkor jó a középső, csak láss hátra. Személy szerint nem értek egyet vele, főleg logikátlan, amióta motorokon is kötelező lett a jobb oldali, nem elég a bal.

Azt viszont ne felejtsd el, hogy ilyen esetben nem pakolhatsz a kalaptartóra úgy, hogy az csökkentse a belső tükör látóterét, mert onnastól kezdve úgy számít, hogy csak egy tükröd van.

2022. dec. 26. 23:29
 6/9 anonim ***** válasza:
76%
A jobb oldali nem kötelező.
2022. dec. 27. 01:47
 7/9 anonim ***** válasza:
95%

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről

78. § (2) Minden gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet - kivéve a nem zárt vezetőfülkéjű lassú járművet és mezőgazdasági vontatót - fel kell szerelni legalább két visszapillantó tükörrel. Az egyik visszapillantó tükröt a jármű külső részén a bal oldalon, a másikat a jármű külső részén a jobb oldalon kell, illetőleg - ha a jármű kialakítása, vagy a raktérben elhelyezhető rakomány a hátralátást nem akadályozza - a jármű belsejében lehet elhelyezni.

KRESZ szerint felszerelni nem kötelező a jobb oldalra.

De, mindenképp pótold, mert pl. egy jobb irányú sávváltáskor ha koccansz, a világon nincs az a biztosító, amelyik erre fizetne.

2022. dec. 27. 04:11
 8/9 NTBS ***** válasza:
100%
Inkább pótold.
2022. dec. 27. 08:10
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ mindenkinek, akkor jól emlékeztem.

8# ez természetes, már tegnap megrendeltem az újat, de pár nap amíg megérkezik és felrakom.

2022. dec. 27. 08:39

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!