Van valaki aki mostanában tette le a forgalmi vizsgát?
Sziasztok!
Holnapután lesz a forgalmi vizsgám.
Eleve minden vizsga előtt pánikban vagyok, de egyre jobban izgulok ahogy közeledik az idő.
Sokat segítene pár jótanács vagy ha leírnátok, hogy nektek hogy sikerült/mi volt.
Tudom, nem lőnek le ha nem sikerül, de annyira maximalista vagyok, hogy már előre stresszelek az ilyen helyzetektől.
Ha vétesz egy kisebb hibát, egy ezred másodpercig se gondolkozz rajta, csak vezess tovább, mintha mi sem történt volna.
Ha elkezdesz őrlődni rajta, az elvonja a figyelmedet, közben könnyen belefutsz egy komolyabb hibába.
Ha nem muszáj, ne csináljunk lefulladásból sikertelen vizsgát.
A másik: ha nem a továbbhaladási iránynak megfelelően sorolsz be, pl. egyenesen kéne menni, de a kanyarodósávba sorolsz be, akkor a sávodnak megfelelően haladj tovább, ha kell, kanyarodj el, stb. Ilyenkor kapsz egy hibapontot, ha viszont már a záróvonalon szeretnél visszasorolni, vagy egy másik autót fékezésre kényszerítesz, az azonnali sikertelenséget okoz.
Ha olyan időpontod van, amihez a megszokottnál korábban kell kelni, nagyon időben feküdj le aludni előző este, mert az általános elalvási idődnél nagyjából 5x lassabban fogsz elaludni, másnap pedig lehetőség szerint hagyj 1-2 óra szabadidőt indulás előtt. Az első vizsgám 8:30-kor volt, de mivel hárman mentünk, 7:30-ra kellett menni (Budapestről Ceglédre), 4:30-as kelés, nem is volt jó. Másodjára már 14:00-kor kezdtem, milliószor jobb volt, hogy volt időm aznap felkészülni rá lélekben.
Egyébként pedig nagyjából 30%-ban múlik rajtad a vizsga, 20%-ban a vizsgabiztoson és 50%-ban a szerencsén. Ide tartozik az időjárás, forgalom stb. Az első vizsgám idejében rekordszámú gyalogos volt, mindegyik zebrán el kellett engedni valakit (10 perc alatt 3/3), végül ez lett a vesztem is. Másodjára 35 fok volt (ment a légkondi), nyári szünet, sehol senki, a 35-40 perc alatt összesen egy gyalogosnak kellett elsőbbséget adnom. Persze közrejátszott az is, hogy városon kívüli útvonalat húztam (3-as, ha valaki ismerős arra), de az egész város üres volt, alig közlekedett néhány autó, 3-4 járműnél sehol sem kellett többnek elsőbbséget adnom. A legizgalmasabb szituáció egy mentő volt nekem keresztbe a zöld lámpánál, amit el kellett engedni.
Igazából úgy fogd fel, hogy ez is egy óra, ahol csak elvisztek kocsikázni +1 utast a városban, aki ha kellően "jó a kedve" a végén akár azt is mondhatja, hogy profi vagy és nem kell többet menned :)
A 3-as leírt már sok hasznos dolgot, igazából a felfestések, gyalogosok, elsőbbségadási szabályok, kanyarodási szabályok, sávváltás, holtterek folyamatos ellenőrzése azok amikre extrém módon figyelj a vizsgán, ezekből szoktak kijönni a leggyakrabban a buktatók.
Ja, és mielőtt megjelennek itt a kenőpénzes, lefizetős kommentek (mert sajnos gyakori még mindig a forgalmi vizsgás kérdéseknél), eszedbe ne jusson, nem divat már!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!