Mire számíthatok ha segédmotoros kerékpárral megállít a rendőr és nincsen jogsim?
Nyáron vettem egy elektromos robogót (citycoco, nagyjából egy babetta teljesítményéről beszélünk), akkor direkt megkérdeztem egy rendőr ismerősömet hogy kell-e rá jogsi, és azt a választ kaptam hogy nem egyértelmű mert nem nagyon létezik ez a jármű magyarországon, és kétli hogy bárki ebbe belekötne.
Azóta annyi cikket olvastam arról hogy smk-nak minősül & nézik a jogsit, hogy ősszel nem is mertem használni. Azóta csinálgatom a jogsit, valószínűleg tavaszra kapom készhez. Néha-néha előveszem a robogót és gurulgatok vele a környéken. Forgalomba nem nagyon megyek, kertvárosi utcákon és kisebb forgalmú külvárosi bicikliutakon járok vele. Tegyük fel hogy találkozok egy rendőrrel aki kíváncsi lesz okmányaimra és megtudja hogy nincsen jogosítványom. Mire számíthatok?
Pénzbírság? Eltiltás a jogsitól?
Illetve mennyire valószínű hogy megállitanak, feltéve hogy sisakkal közlekedek tiszteletben tartva a közlekedési szabályokat?
Amikor 13 éves hülyegyerek voltam 2007-ben, akkor nagyon vadul nyomattuk a Simsonokkal a helyi nagyobb gyerekekkel. Csak nekik volt smkp-ra jogsijuk, nekem meg nyilván nem, csak annyira olcsón lehetett kukázni Simsont abban az időben hogy a félretett zsebpénzemért + a "gamer" számítógépes billentyűzetemért tudtam venni egyet, szüleim meg szartak rá, nem tudták hogy kell rá jogsi.
Ment ez vagy egy évig amúgy, főleg földes utakon mentünk amúgy is, ritkán mentünk forgalmas utakra úgyhogy nem féltem. Közben megtanultam kicsit motort szerelni meg ilyenek, rendberaktam a Simsont (persze hogy egy roncs volt mikor megvettem, azért volt olyan olcsó), csináltam már a jogsit is amikor 14 lettem, aztán egyszer egyik haverommal motorozgattunk a falu központban, mikor megtorpant a mocim és nem indult. Nem tudtuk hirtelen mi baja, rúgásra nem akart újraindulni, elkezdtem megpróbálni betolni - csak egy olyan részen tettem ezt, amit abban az évben elláttak egy behajtani tilos táblával, éppen sétálóutcává alakították. Ebből a nevetséges okból jött ki a rendőr rutinigazoltatásra, aminek nyilván az lett az eredménye hogy nincs jogsim, a motorhoz adásvételi sem volt, de legalább a kötelező megvolt, haha.
A rendőrök nagyon jó arcok voltak, mikor mondtam hogy már amúgy csinálom a jogsit akkor kiegyeztünk egy 20 ezres csekkben és hogy soha többet nem látnak meg a motorral ameddig nincs a kezemben a jogsim, de amúgy eltiltás járt volna és ennél nagyobb büntetés.
Szóval csak óvatosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!