Téli gumi profilmélységének minimum mennyinek lell lennie a jó tapadáshoz?
A téligumi nem azért veszíti el a jó kapaszkodóképességét, mert alacsony lesz a profilménysége, hanem mert a lamellák éles széle gömbölyűre kopik.
A kopásjelző meg ugyanúgy eligazít mint a nyári gumik esetében.
Alapvetően, ha nem esik a hó akkor a 3-4 mm is tökéletes, ha esik akkor "kellhet" több, ugyanis a hóban tapadás lényege, hogy a lamellák közé beszorult hó tapadásba áll az út felületen lévő hóval. Fontos még az is, hogy mikori a kerék, mert egy 5-6 éves gumi ki tud keményedni, ami miatt elveszti a puhaságát, nem tud "kapaszkodni" az útba.
Összességében nézve a hazai klímát bőven elegendő a 3-4 mm
Bizony, egy guminak kb. 5-6 év az élettartama, utána felkeményedik, és bár a mintamélység jó, erősen veszíteni kezd a tapadásából, különösen vizes úton.
Én ezért is váltottam négyévszakosra. 2-3 évente friss gumi fog kerülni az autóra, így a mi éghajlatunkon szerintem semmivel nem vállalok nagyobb kockázatot, mint akik 5-6 évig koptatják a két garnitúrát. Arról meg ne is beszéljünk, aki 10+ éves gumikkal jár, az már veszélyes kategória.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!