Elsőkerékhajtású autó, hátsó tengely ugyanolyan gumi, viszont különböző profilmélység?
Az első gumik lassan csereérettek - kopottak, de még használhatók -, ezért azokat mindenképp le akartam már cseréltetni, már rendeltem is 2 újat, viszont sajnos most lepadkáztam a jobb hátsó kereket, és megsérült a gumi oldalfala - állítólag ezt jobb ha minél hamarabb cseréltetem.
A kérdésem hogy melyik lenne a jobb: hátratetetni a mostani elsőket, így egységes lesz ugyan a profilmélység hátul, viszont ugye mindkettő már használtabb, vagy csak a sérült hátsó gumit lecserélni egy elsővel, a nem sérültet pedig hagyni, mert annak jobb a profilmélysége - ennek a hátránya hogy nem ugyanannyira használtak hátul a gumik.
Melyik a jobb?
Nekem logikusnak tűnik az új gumikat előre tenni.
A Hungaroringen vezetéstechnikai tréningen is feltették nekünk ezt a kérdést. A csoportból ki mire szavaz. A többség arra szavazott, hogy az első tengelyre rakná a jobb gumit.
Aztán az instruktor elmondta, hogy rosszul tennék. Az autó vezethetősége szempontjából az irányíthatóság sokkal többet számít, mint a fékút. Ha van előtted egy akadály, de fékkel nem tudsz megállni még mindig van esélyed manőverezni, kikerülni. Ha viszont egy gyakorlatlan sofőr alatt kitör az autó hátulja, onnantól utas vagy a kocsiban, semmi esélyed bármit is tenni, amíg tart a lendület. Ezért sokkal veszélyesebb. Arra, hogy megfogd az autó oldalcsúzásást, a hétköznapi sofőrök 87%-a nem képes.
Utána ezt rántópadon gyakoroltuk is. Kiütik alólad a hátsó tengelyt valamelyik irányba. Annyiból még rá is tudsz készülni, hogy tudod hogy lesz valami, azt is tudod hogy hol, de azt nem hogy merre. Na a közúton még ezt sem tudod. Kell egy kis gyakorlás hozzá, nem olyan egyszerű irányba állítani a kocsit, mint a Need for speedben! Pedig 20 éve vezetek én is és nem csak a teszkóig meg vissza.
Ezért ők azt javasolták, hogy a jobb gumi mindig hátul legyen. Aki ezzel nem ért egyet (joga van hozzá), azt kérem, hogy ne velem veszekedjen! Én csak leírtam, amit a nálam elvileg okosabbak mondtak. Peace!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!