Mikor kell cserélni a fékbetétet, féktárcsát?
Ehhez látni kéne, mondom én, aki praktikus okokból otthon csinálom, amig elmegyek a szervizbe meg vissza, meg is van a telken.
Csak magamnak, másnak nem, de olaj/szűrő csere kapcsán, vizsga előtt átnézem, lebontom a fékeket, takarítom.
Ha a féktárcsa vastagsága meg van és nincsen rajta körkörös bemélyedés, akkor ha 4mm alatt van a betét vastagsága, cserélem.
legutóbb vizsga előtt 5 felett volt, de ha már összekoszoltam magam, cseréltem, 6e egy első készlet. Hátul még eredeti dob (abszolut hibátlan, persze poros belül rendesen) és betét van, >80e-nél.
A furcsa hang az az akusztikus visszajelzés lehet, akkor már 2mm alá kezd kerülni.
Ahogy 2-es írta.
Ha a fékbetéteden van akusztikus visszajelzés, akkor a szerelő tanácsa teljesen korrekt. Ez egy kis lemez a betéten, ami hozzáér a tárcsához és sivít, ha a kopóréteg vastagsága egy érték alá csökken. De nem mindegyik betétnél van ilyen.
A féktárcsáról: A tárcsa cserét csak akkor lehet korrekt szerelés mellett megúszni, ha betétcserekor síkra esztergálják=felszabályozzák. De ma már kevés ezzel foglalkozó szaki van. Mert egyrészt az autó addig áll a szerelőműhelyben, másrészt a mai hűtött tárcsák közepe üreges és a faluk sokszor nem elég vastag két betét elkoptatásához és még egy esztergáláshoz.
Szóval az elmondásod alapján nem látok okot, hogy ne bízz a szerelődben.
2,3: "Ha a fékbetéteden van akusztikus visszajelzés"
Általában a mostani autókon mindegyikén szokott lenni?
Az enyém egy Hyundai i40 2014-es évjáratú.
Akusztikus jelzés: 3 évesen került hozzám egy autó és csak induláskor (de nem mindig) hallottam egy súrlódó hangot.
Nem tudtam, hogy az a visszajelzés.
Na az volt az, majdnem vasra futottam.
6: Akkor talán az enyémen is van. :) Nekem hátul is tárcsafék van.
4-es voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!