Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mikor kell cserélni a fékbetét...

Mikor kell cserélni a fékbetétet, féktárcsát?

Figyelt kérdés
Bocsi, ha hülye a kérdés, de nem értek hozzá. Most vettem egy használt 2016-os Opelt, elvittem szerelőhöz, aki azt mondta, hogy az első fékbetétet és tárcsát majd cserélni kell mert elkopott. Kérdeztem mennyire akut a csere mert szükségem volt a napokban a kocsira. Azt mondta, hogy ráér akkor a csere, ha úgymond fura,sípolós hangot hallok fékezéskor, amit egyébként nem hallok jelenleg, de ettől függetlenül mégis csak el van kopva… kérdésem az lenne, hogy ez igaz? Valóban elég akkor a csere ha fura hangot ad a fék? Nem csak azért mondja, hogy ne csak betétet hanem tárcsát is kelljen cserélni ami nyilván több pénz neki? Ha még nincs fura hangja a féknek akkor az nem azt jelenti hogy a tárcsának még nincs baja? Lehet ilyen fékkel még vezetni? Köszi a választ!

2022. nov. 5. 20:40
 1/7 anonim ***** válasza:
Azt te is látod hogy ha mondjuk vállas a tárcsa!
2022. nov. 5. 20:49
 2/7 anonim ***** válasza:

Ehhez látni kéne, mondom én, aki praktikus okokból otthon csinálom, amig elmegyek a szervizbe meg vissza, meg is van a telken.

Csak magamnak, másnak nem, de olaj/szűrő csere kapcsán, vizsga előtt átnézem, lebontom a fékeket, takarítom.

Ha a féktárcsa vastagsága meg van és nincsen rajta körkörös bemélyedés, akkor ha 4mm alatt van a betét vastagsága, cserélem.

legutóbb vizsga előtt 5 felett volt, de ha már összekoszoltam magam, cseréltem, 6e egy első készlet. Hátul még eredeti dob (abszolut hibátlan, persze poros belül rendesen) és betét van, >80e-nél.

A furcsa hang az az akusztikus visszajelzés lehet, akkor már 2mm alá kezd kerülni.

2022. nov. 5. 20:52
 3/7 krwkco ***** válasza:

Ahogy 2-es írta.

Ha a fékbetéteden van akusztikus visszajelzés, akkor a szerelő tanácsa teljesen korrekt. Ez egy kis lemez a betéten, ami hozzáér a tárcsához és sivít, ha a kopóréteg vastagsága egy érték alá csökken. De nem mindegyik betétnél van ilyen.

A féktárcsáról: A tárcsa cserét csak akkor lehet korrekt szerelés mellett megúszni, ha betétcserekor síkra esztergálják=felszabályozzák. De ma már kevés ezzel foglalkozó szaki van. Mert egyrészt az autó addig áll a szerelőműhelyben, másrészt a mai hűtött tárcsák közepe üreges és a faluk sokszor nem elég vastag két betét elkoptatásához és még egy esztergáláshoz.

Szóval az elmondásod alapján nem látok okot, hogy ne bízz a szerelődben.

2022. nov. 5. 21:33
 4/7 anonim ***** válasza:

2,3: "Ha a fékbetéteden van akusztikus visszajelzés"

Általában a mostani autókon mindegyikén szokott lenni?

Az enyém egy Hyundai i40 2014-es évjáratú.

2022. nov. 5. 21:46
 5/7 anonim ***** válasza:

Akusztikus jelzés: 3 évesen került hozzám egy autó és csak induláskor (de nem mindig) hallottam egy súrlódó hangot.

Nem tudtam, hogy az a visszajelzés.

Na az volt az, majdnem vasra futottam.

2022. nov. 5. 21:50
 6/7 anonim ***** válasza:
2012 Hyundai I20-asomon az van elől, hátul dob (ott persze nincs). (Elöző voltam)
2022. nov. 5. 21:52
 7/7 anonim ***** válasza:

6: Akkor talán az enyémen is van. :) Nekem hátul is tárcsafék van.

4-es voltam.

2022. nov. 5. 22:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!