Tényleg évente olajcsere?
Beszéltem egy haverral, kérdeztem hol volt, azt mondta szervizen olajcserén, mondom neki alig használod az autót, hova' olajcsere, nemrég voltál ott,, modja, igen tavaly ilyenkor, évente kell!
Ez komolyan így van?

Az sem mindegy, milyen olajat használsz. Az én járgányomban 0W20 van, mégis évente cserélem, annak ellenére hogy az olaj API SN.
Régen volt többek között egy 126-os kispolszkim..abba jó volt bármilyen ÁFOR olaj, az ment mint a szél, és nem füstölt. Volt egy NYSA buszom is, gyönyörűen ketyegett az ismeretlen ÁFOR olajjal.
Ma már más a szitu. Manapság csakis fullszintetikus olajat érdemes használni, ezen nem szabad spórolni.

11-es, Kispolski, Nysa, ÁFOR benzinkutak.
Te se mostanában kezdtél vezetni! :-)
Egy csomó embernek már semmit se mondanának ezek a nevek!

Két lehetőség van, általában a gyártó eléggé kitolja 1 év vagy 20.000 km.
Az 1 évet érdemes betartani, a km pedig annak a függvénye, hogy miként használod.
Ha rendesen, tehát üzemmelegen 10-15 km-nél többet mész és autópályán vagy főúton akkor lehet 15-20 ezer tényleg, de az 1 év akkor is marad.
Ha városban sokat használod, sok hidegindítás stb... akkor 10.000-re csökken, és az 1 év továbbra is marad. Remélem így érthető.

Az olaj molekulái járó, meleg motornál összetöredeznek. És a keletkező, olajba került kormot lebegtetni kell. Ezek kilométerfüggő dolgok.
Másrészt a már szennyezett olajban kémiai reakciók zajlanak le, amik fogyasztják a különféle (pl. korroziógátló) adalékokat. Ez időfüggő.
Ezért van, hogy a gyártók km és év periodust is megadnak.

Nekem soha nem kell cserélnem, mert magától cserélődik. Havonta mindig rátöltök, ha kevés oszt jó van. Magától cserélődik.
Természetesen csak vicc.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!