Amikor beindít az ember egy autót , kell-é avagy sem benyomni a kuplungot ?
Mindenképp be kell nyomni.
Lehet megdermedt olaj a váltóban, ami még üresben is elmozdítja az autót.
Vagy annyira szanaszét van a váltókulissza, hogy a franc se mondja meg, hanyadikban van a váltó.
Engem más ütött el egy fiatal így, hogy autóvételnél ráindított, én meg az autó előtt álltam.
Nem minden típusnál kell, de mindegyiknél ajánlott.
Az újabb típusokban már van szenzor a kuplungpedálban, nem is enged indítani, amíg nincs benyomva a kuplungpedál.
indításkor: kuplung, üzemi fék pedál benyom, motor indít
leállításkor: kuplung, üzemi fék pedál benyom, motor leállít, váltó üresbe, rögzítőfék behúz, kuplung üzemi fék felenged
én tanították, így rögzült, reflexszerűen
Kötelező. Mondom miért:
-1000ből egyszer elég, ha sebességben marad az autó. Máris kész a baj. Ha benyomod a kuplungot, nem ugrik semerre az autó.
-sokaknak (nekem is) szokásuk, hogy behajolnak, és úgy indítják az autót. Szintén veszélyes, az előző pont miatt. Egyik szomszédomon majdnem átment így az autó egyszer, mert sebességben maradt, és megugrott.
-az önindítót nagyban kiméled azzal, hogy nem kell a váltót is forgassa, ugyanis ha nyomod a kuplungot, a hajtáslánc nincs összekötve a motorral
-ha idegen autóba ülsz, ezzel még indulás előtt tudod ellenőrizni, hogy jól van e beállítva z ülés, vagy még kell állítani rajta
Csak a sebváltó használatakor nyomom ki a kuplungot.
Indításnál soha.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!