Viszont ha tényleg sokat mész az autóval spórolsz az üzemanyagon egy csomó pénzt. És az se biztos, hogy a karbantartási költségek elviszik majd az így megtakarított pénzt teljesen.
Azért egy adagolót, magas nyomású szivattyút stb. nem sűrűn kell cserélni.
Használt autónál teljesen mindegy, hogy mivel megy, ha egyszer felülsz arra a bizonyos rollerra, nehéz leszállni róla.
Mivel autót nem írtál így erre a kérdésre a válasz: igen és nem :D
Nekem egy őskövület adagolós dízel mercim van.
Amit a motorra kellett rákölteni 10 év alatt összeget az vicc kategória, a többszörösét iszom el sörben 1 év alatt pedig nem vagyok alkesz...
Egy modern dízelről ez már nem mondható el.
"Az igaz, hogy a dízel gyakrabban elromlik, több vele a probléma?"
Nem feltétlenül. Ha nem valami lerúgott öreg sokadik tulajos dízelt veszel, akkor nem. A mai benzinesekben is ott a kettőstömegű lendkerék, EGR, turbó, sőt már azokon is van részecskeszűrő. Rendszeresen gyertyákat kell cserélni, ami egy modernebb autónál nem két fillér, mint egy Zsigulninál. A gyújtástrafó is szeret behalni sok típuson. Olajfogyasztásra is hajlamosabb a benzines. Közvetlen befecskendezésnél kokszosodik a szívósor. A dízelnél cserébe bonyolultabb az üzemanyagrendszer, nagyobb nyomáson megy a befecskendezés, drágábbak az injektorok. Én kb egálnak mondanám, nincs köztük nagy különbség. 2005 óta csak dízel autóim vannak, újonnan véve, vigyáztam is rájuk, semmi nem volt elspórolva tőlük. Kopóalkatrészeken kívül egyikkel sem volt komolyabb műszaki gond.
Rövid távon nem, de hosszabb távon tuti. Bonyolultabb rendszer, több elemmel és azok az elemek általában nem is olcsóak és mivel semmi sem örök életű, így idővel elkerülhetetlen, hogy többe kerüljön.
Persze ez általánosítás. A valóságban könnyen előfordulhat, hogy olyan szar benzinest fogsz ki, hogy egy megbízható dízel még a hosszútávú többletköltségeivel együtt is olcsóbbra jön ki. De nem ez a jellemző. Egy jó benzines az egyszerűségéből adódóan nem csak olcsóbb, de megbízhatóbb is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!