Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Shell kúton miért csippantják...

Shell kúton miért csippantják le a forgalmin lévő vonalkódot?

Figyelt kérdés

Ma voltam tankolni. Korábban is megnézték a forgalmit, hogy magyar-e az autó és magánszemély-e a tulajdonos. De eddig ezt ugyanezen a kúton csak szemrevételezték. Most viszont a rajta lévő vonalkódot is lecsippantották. Ezt mi okból tették? Vagy csak így automatizálták a dolgot, hogy a pénztárosnak egyszerűbb legyen, ne kelljen mindig kézzel nézegetni a beírásokat?

A Mol kutakon a napi egyszeri tankolást is hasonló módszerrel ellenőrzik?

2022. aug. 15. 12:44
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
88%
Nem vagyok kutas, nem tudom pontosan mit néznek amikor lecsippantják - gondolom lett valamilyen adatbázis, ahol nézik, hogy adott forgalmi valóban érvényes-e, nem hamisítvány, és bár nem a Shell, de a MOL tudom hogy számon tartja már egy ideje hogy mennyit tankoltál aznap adott autóba, 50 liternél bezár a bazár (mondjuk nem tudom mit csinálnak ha te túlléped, kiszívják vagy mi?).
2022. aug. 15. 12:48
 2/11 A kérdező kommentje:

"mondjuk nem tudom mit csinálnak ha te túlléped, kiszívják vagy mi?"

Piaci árat fizetsz, nincs kedvezmény. Nem tilos ott sem többet tankolni, csak akkor drágábban adják.

2022. aug. 15. 12:52
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
OMV kúton enyémmel is ezt csinálták. Kérdeztem a pénztáros csajt miért kell ez és mondta hogy így bekerül az adatbázisukba hogy valós forglamival, valós autóval mentem oda és a rendszer így adja meg a hatósági áras kedvezményt. Ha prémiumot tankolnék amire ez alapból nem járna akkor el se kérik, vagy ha kannába megy bele akkor sem. Meg persze az ablakon ki is néett hogy valóban azzal az autóval álltam oda.
2022. aug. 15. 12:59
 4/11 anonim ***** válasza:
82%
Amellett hogy nézi a forgalmi valódiságát, még rögzíti a rendszer, hogy ugyan azon a napon ne tudj többet hatósági áron vásárolni, mint amennyi meg van adva.
2022. aug. 15. 13:01
 5/11 anonim ***** válasza:
94%

Mivel a kormány szabályozta a hatósági áras üzemanyag arusítását, csak magánszemélyeknek lehet.

A vonalkóddal ezt lehet ellenörizni.

A kormány továbbá felhatalmazást adott a kútaknak, hogy ezt megtehessék.

2022. aug. 15. 13:19
 6/11 krwkco ***** válasza:
100%

Felteszem, hogy korábban, amikor még a szoftverek nem voltak erre felkészítve, a "human faktor" túl rugalmas volt egy kis csúszópénzért.

Ezért a számítógépre bízták a döntést, amint meglettek a programmódosítások.

2022. aug. 15. 13:28
 7/11 A kérdező kommentje:
#6, igen, erre én is gondoltam.
2022. aug. 15. 13:35
 8/11 anonim ***** válasza:
65%
Most már ez van egy bő hete, csippantják mindenhol. Olyan OMV-kúton is voltam, ahol kihajtva kellett odaadni, fogalmam sincs, mit néztek rajta. Mondjuk ha a BM adatbázisát elérik egy csippantással, akkor kicsit pipa leszek, mert magán a forgalmin van annyi adat, amihez semmi köze a kutasnak.
2022. aug. 16. 02:16
 9/11 anonim ***** válasza:
55%

#8 kutas pont leszarja az adatokat rajta, éppen elég neki hogy még ezzel is fogalalkoznia kell. Egy forgalmasabb kúton megfordulnak kitudja hányan egy nap nem gondolod hogy ő a te adataiddal fog foglalkozni? Ennyi erővel internetet se használj, nem is gondolnád mennyi infót gyűjtenek rólad nap mint nap már csak egy sima google keresés alkalmával is.

De ha meg zavar, akkor nyugodtan lehet nem hatósági áron tankolni, és akkor nem kérik el a forgalmit.

2022. aug. 16. 06:09
 10/11 A kérdező kommentje:

Azt a "hibát" én is elkövettem, hogy egy korábbi hasonló kérdésnél meg mertem jegyezni, hogy furcsa a nagy kontraszt. Azzal kapcsolatban, hogy ma már olyan szigorú GDPR elvek vannak, hogy szinte mindennel kapcsolatban írásban nyilatkozni kell, el kell fogadni az adatvédelmi feltéteket. A kúton meg teljesen evidens, hogy a kutassal kötelezően meg kell osztanom, hogy hol lakok, milyen autóm van, stb. Senki nem kérdezi meg, hogy hozzájárulok-e. Nem csak ahhoz hogy megnézik, hanem ezek szerint már tárolják is az adataimat megkérdezés nélkül. Ami furcsa.

Nyilván hozzájárulnék és pont lekakilom, hogy a pénztáros csajszi meglátja a lakcímemet. És azt gyanítom ezzel ő is így van. Ennek ellenére a lényeg egyeseknek nagyon átment, mert el lettem monda mindenféle kötözködő köcsögnek, meg hogy ez a legnagyobb problémám, különben is biztos nincs is autóm és 12 éves lehetek... És hogy a lakcímem amúgy sem személyes adat, hanem közadat. Hát jó, nem vitatkoztam, mert nem ez volt a lényeg.

2022. aug. 16. 08:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!