Artok az autonak, ha felfele valtasnal csak egy pillanatra nyomom ki a kuplungot?
Azért az 1mp az nem egy pillanat.
Ha ilyenkor veszi rendesen a sebességet nem lesz semmi baja.
jól csinálod, egy kicsit sportos, de nem ártasz vele a kocsinak.
Magamból kiindulva más is így csinálja(általában)
"Konkretan csak epp hogy ralepek berakom a sebessegbe de mar le is ugrottam rola ez kb 1mp az egesz."
Én is így szoktam váltani. Ha biztos akarsz lenni abban, hogy nem árt, akkor egyszer-kétszer figyeld a fordulatszámmérő mutatóját. Ha jó az időzítés, akkor a motorfordulat pont annyit esik vissza, amennyit a magasabb fokozat megkíván.
Ezt abból látod, hogy a mutató nem ugrik a csatlakozáskor sem le, sem fel. Csak leereszkedik, ott megáll és onnan indul felfele. Akkor a kuplungtárcsára szinte semmi csúsztató, koptató erő nem hat.
"a fogasponton meg kell tartani egy kicsit"
Akkor kell megtartani, vagy fokozatosan átengedni a fogásponton (voltaképpen tartományon), ha a kerék által forgatott váltó és a motor között fordulatszámkülönbség van. A lassabb csatlakoztatással csökkennek a fellépő erők, amik a motor fordulatszámának illesztéséhez kellenek.
De ha a fordulatszámok egyeznek (a fordulatszámmérő mutatója nem ugrik), akkor nem kell.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!