Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Szerintetek vizsgáltassam ki...

Szerintetek vizsgáltassam ki / van valami probléma a mozgáskoordinációmmal?

Figyelt kérdés
Elkezdtem a jogsi gyakorlati részét, 6.óránál tartok, az oktató már a 2. órában kivitt a forgalomba, majd az azt követő órákban cse*tetett hogy hogy ügyetlen vagyok ill nem talpraesett, (nem tudtam összehangolni a kormányzást a pedálozással ill tükrök nézésével, váltással). Szerintetek van esélyem megtanulni vezetni?

2022. júl. 23. 17:48
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
igen
2022. júl. 23. 20:06
 12/16 anonim ***** válasza:

#9#

A parkoló már közút...

Amikor én tanultam, annak is van már jónéhány éve, akkor törölték el a rutinvizsgát, és én is csodálkoztam rajta, hogy nem rutinpályázunk, de az oktatóm mondta, hogy ha nagyon akarok, bemehetünk rutinpályázni, de higgyem el, jobb az, ha nem egy szúk helyen kell forgolódni, van előttünk hosszú útszakasz.

Teljesen más helyen voltunk, de hasonló volt ott is a forgalom, mint a már emlegetett videóban:

https://www.youtube.com/watch?v=rBLEEWwkwGs&t=29s

A gyakorlás alatt összesen két autó ment arra, a pedálokat, váltót is az oktató kezelte, ő figyelt a kinti eseményekre, a tanulónak csak annyi volt a feladata, hogy az úton tartsa az autót.

amikor a gyér forgalmú utakon gyakorlásról beszélünk, hasonló helyeket kell elképzelni, nem egy lakótelepen, jobbkezes kereszteződésekkel indítani.

Volt itt olyan kérdés, néhány hónappal ezelőtt, amikor a kérdező arra volt kíváncsi, hogy mennyire normális az, hogy 18 óránál tartanak és még nem voltak a rutinpályán kívül...

Ma már a kötelező minimumnak számító 30 óra gyakorlással kevesen tudnak levizsgázni, de a sok órás rutinpályázás sem ad a gyakorláshoz annyi pluszt hogy ott közel 20 órát érdemes legyen eltölteni, nem azért tanulja meg, vagy nem tanulja meg az autó kezelését a tanuló, mert rutinpályán van.

2022. júl. 23. 20:11
 13/16 anonim ***** válasza:
36%

nagy hiba, hogy ma már nem kell rutinból vizsgázni. Ennyi tapasztalattal kimenni forgalomba egyszerűen hülyeség. Még az autó alapvető kezelése sem megy, de közben már figyelned kéne a forgalomra, gyalogosokra, forgalmi helyzetekre, stb.

kérd meg az oktatót, hogy rutinpályán gyakoroljatok még, mert neked ez így túl sok egyszerre

2022. júl. 23. 20:39
 14/16 anonim ***** válasza:

Nekem még volt rutinvizsga, igaz, a legelső órám forgalomban volt (kisváros, vizsgázni 70km-re megyeszékhelyen kellett, rutin után már ott vezettünk, és megvolt az éjszakai/lakott területen kívüli óra is ezáltal). Nem volt hülyeség a rutin, és nagyon sajnálatos, hogy a vizsga eltörlésével rutinpályákat is bezártak, a kötelező 30 órából nyugodtan el lehetne tölteni párat forgalomtól elzárt helyen.

Nincs baj valószínűleg a mozgáskoordinációddal, azt az orvosi alkalmassági kiszűri, szimplán gyakorlat kérdése. Nekem úgy lett hibavonal nélkül sikeres vizsgám, hogy apám csak fogta a fejét, mennyire nélkülözi a kuplung-gáz kezelésem az összhangot, ha nem dízelt vezettem volna, talán meg sem mozdulok soha. Friss jogsival egészen addig a család személyi sofőrje voltam, többnyire felügyelettel, amíg öcsémnek nem lett jogsija, így "tanultam meg" vezetni, azért az idézőjel, mert olyan nincs, hogy valaki ténylegesen megtanulta. Most már motorozom is, azt is nagyon sokat kellett tanulni, és soha nem fogom azt mondani, hogy már "tudok motorozni". Ez egy ilyen dolog. A jogsit akkor kapod meg, ha bizonyítottad, hogy tudsz a forgalmi vizsga időtartamán keresztül a forgalomra figyelni, reagálni, és nagyjából gondolkodás nélkül kezeled az autót mindeközben.

Ami hasznos tanács, bár autós oktatók sokszor nem mondják: szegd fel az állad, nézzél arra, amerre menni akarsz. Ha megnézed a padkát és nem figyelsz, simán rákormányzod ösztönből. Nyugodtan mozgasd a fejed, sávot tartani is úgy lehet, hogy szépen elnézel messze a horizonton. A sebességváltást meg majd megtanulod, ráérzel. Abban mondjuk az oktatás pont nem segít, amikor megmondják, milyen sebességnél-fordulatnál kéne váltani, de hát az oktató autója, ő tudja, a sajátodat úgysem úgy fogod vezetni. Ez csak gyakorlás kérdése, aminek egy pici részét az órákon csinálod, aztán a kezdő jogsival jó sokáig.

2022. júl. 26. 13:39
 15/16 anonim ***** válasza:

A rutinvizsgát nem eltörülték, tévedés, hogy már nincs... össze vonták a forgalmi vizsgával, régebben bóják között kellett bemutatni a rutinfeladatokat, mostanság kint a forgalomban.

Ilyen formában nem is könnyítés, mert nehezebb körülmények között kell a rutinozást elvégezni, igaz több idő van felkészülni rá.

Van az országban néhány ezer oktató, közöttük olyanok, akik évtizedek óta eredményesen oktatnak, tehát van némi tapasztalatuk benne.

Az ő véleményük nálam többet nyom a latba, mit azoké, akik szerint "kell az a rutinpálya, mert én is ott kezdtem"

Különböző oktatási sémák vannak, a legtöbb oktató közúton oktatja az alapokat is, mégsem lett több az oktató autók által okozott baleset

2022. júl. 26. 14:36
 16/16 anonim ***** válasza:
A rutinpálya nem azért kell, mert sokan ott kezdtük. Azért kell, mert egy helyen volt saroktolatás, ilyen-olyan parkolás, lejtőn elindulás stb. Én még rutinvizsgáztam, de az első két órám így is forgalomban volt. Nem a rutinvizsga hiánya a baj, hanem hogy ezzel párhuzamosan a rutinpályákat is bezárták. Ergó azok a dolgok, amiket rendszeresen használ az ember, pl. lejtőn elindulás, ha olyan az út és piros lámpát kap az ember, akkor kerül először az életébe, amikor feltartja az egész sort a folytonos lefulladással. Lehet ám mondani, hogy hány oktató van, de nem ők hozták meg a döntést, és igenis kell a járműkezelés, nem véletlenül szigorították meg nagyon durván a motoros rutin vizsgát pár éve.
2022. júl. 26. 14:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!