Tényleg nem irják be a 78-as (automata) korlátozást AM jogsinál?
Nincs semmi logika a rendszerben.
Az iskolák többségében robogókon oktatnak, és random vezetnek fel korlátozást a jogosítványra ezért.
Valószínűleg főleg a vizsgabiztoson múlik, hogy milyen igazolást ad ki, az okmányirodában azt iktatják.
A magasabb kategória megszerzésekor megszerzett AM kategóriához nem írnak be korlátozást, de aki AM kategóriára vizsgázik, váltó nélküli robogón, kaphat korlátozást (vagy nem)
Én is manuális B kategóriára vizsgáztam 2020-ban és nincs korlátozás az AM kategóriában. Sosem vezettem váltós motort, csak automata robogót. Azzal viszont 20e km-t megtettem 2.5 év alatt, de az benzinnel ment, nem jogsival. Amióta megvan a B már csak havonta egyszer-egyszer ülök motoron.
Logikátlan? AZ. De ennél sokkal nagyobb eszement eljárásrendek, szabályok, rendeletek vannak ami ennél sokkal életbevágóbb, bürokratikus, nonszensz.
A logikátlant úgy kell ez esetben érteni, hogy vannak olyan tanulók, akik váltó nélküli robogón vizsgáznak, de nem kapnak korlátozást a jogosítványba, a másik meg igen.
Ebben így nincs semmi logika, vagy nem kapjon egyik sem (ezt gondolom helyesnek), vagy következetesen tartsák be, hogy a robogón vizsgázóknak egységes a korlátozás.
Utóbbit nem gondolom helyesnek, egy segédmotoros kerékpáron a váltó kezelése percek alatt begyakorolható, kis teljesítményű, SEGÉDmotorról van szó, anno egy KRESZ vizsga kellett csak a jogosítványhoz, senki nem tanította a váltó kezelést a Rigákon, Verhovinákon, Simsonokon (stb).
Tehát kéziváltós autóval vizsgázott. Akkor miért kéne csak automatára korlátozni a segédmotorok esetében? Most egy simson esetében annyi a különbség, hogy nem lábbal nyomja, hanem kézzel húzza a kuplungot, és nem kézzel tologatja a váltót, hanem lábbal.
"megkapja a 78-ast, és nincs pénze automatára mert mondjuk egy simpsonja van, azt mit csinál?"
Nem értem a problémát, váltós motoron kell levizsgázni és akkor biztosan nem kapja meg a 78-as korlátozást.
Egyébként meg ma már egy simson jóval drágább, mint egy robogó.
#8 Ez egy példa volt, ha nem értetted volna. Sajnos sok autósiskolának nincs váltós motorja AM jogsihoz, csak robogó. Tudom hogy a simsonok drágábbak, de lehet hogy ezt úgy kapta vagy örökölte. A példa lényege csak annyi hogy elég baromság ez a 78-as rendszer, mert vagy mindenki megkapja a korlátozást ami elég rossz ötlet, mert azoknak akik tudják a váltót kezelni meg csezhetik.
Vagy, senkinek nem irjuk be, ami a jobb megoldás mert aki nem tud váltani az vesz autómatát, aki meg tud az váltosat!
Megvan már a jogsid? Ha még csak folyamatban van, kérdezd meg az autósiskolát, hogy náluk mi a szokás, be szokták-e írni.
Ha olyan nagyon hosszú távon tervezel kismotorral és korlátos a jogsid akkor vizsgázz le váltós mocin egy másik iskolában. Mint amikor automata váltós B jogsis emberke elmegy egy manuálissal forgalmi vizsgára. Ha a KRESZ-ed két éven belüli akkor azt sem kell letenned külön, csak egy vizsgadíj és egy óra az oktatótól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!