Éves karbantartó rutin hogyan néz ki?
Most először van saját autóm és bevallom, hogy fogalmam sincsen miket kell rajta időszakosan csinálni, amit itthon is meg lehet oldani. A családban másnak nincs autója, így tapasztalat sincsen róla.
Amikre én gondolok:
- Tavasszal: gumicsere nyárira, légnyomás beállítása, szélvédőmosó tartály felöntése nyári folyadékkal. Fékbetétek ellenőrzése.
- Ősszel: gumicsere télire, légnyomás beállítása, szélvédőmosó tartály felöntése téli folyadékkal. Fékbetétek ellenőrzése.
- 10e km-ként: olaj-, légszűrő-, pollenszűrő cseréje, lámpák ellenőrzése.
- Alkalmanként: Külső-belső tisztítás.
Ezeken kívül van még valami, ami beletartozik az üzemeltetési rutinba? Hátul dobfékes az autó, ott honnan tudom, hogy a fékbetétek nem kopottak-e? Mert kívülről nem látszódik, vagy csak én nem tudom, hogy mit kell nézni.
A 10e km-es rutint a szerviz csinálja inkább? Meg tudom oldani itthon az olajcserét meg mindent, ha nem muszáj, akkor nem fizetek érte... De nem tudom hogy szervizben ezen kívül néznek-e mást is.
A fékolajat kell cserélni időszakosan? Arról semmit nem ír a szervizkönyve.
Gumit otthon nem tudsz cserélni, vagy legalábbis nagy nehézségek árán. Nekem ezért van külön téli és nyári felni, így egyben otthon cserélhető.
Pollenszűrőt én évi 2 alkalommal cserélem, a klímarendszert is ilyenkor kitisztítom.
Amit még szoktam: időnként benézek a motorháztető alá, hogy a hűtővíz és fékfolyadék szintje rendben van-e.
"felnivel együtt veszem a gumit"
(én sokkal egyszerűbben mondom: leszedem a kereket) :D
Azt tudod, hogy a bowden esetleges nyúlásával, sokkal hamarabb fog emelkedni a kattanások száma, mint azt a fékpofák kopása indokolná?
Viszont az egyes tipusoknál található fékpofa-utánállítónak köszönhetően, sosem fog feljebb jönni a kar, hiszen a szerkezet korrigálja a kopásból keletkezett hézagot.
Szóval ez a számolós dolog felettébb pontatlan. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!