Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A start/stop rendszerek...

Bab51 kérdése:

A start/stop rendszerek tényleg kinyírják a motorokat?

Figyelt kérdés

A város ahol lakok, pont most kapott vadonatúj buszokat, az MAN legújabb családját, a Lion's City 12C és 18C-ket.

Ezeknek a buszoknak a különlegessége az, hogy (A típusszámban ezt jelenti a C betű) fel vannak szerelve egy "inteligens" start/stop rendszerrel, ami pillanatfékezéskor és ajtónyitáskor leállítja a motort, hogy spóroljon egy kis dízelt és a következő gázadáskor gyorsan újraindítja. (És a motorindításhoz szükséges energiát fékezéskor visszatáplálja az akksikba)

Minden buszsofőr felülírja ezt a rendszert a műszerfalon elhelyezett iktatógombbal, mivel szerintük hamarabb kinyírja a busz motorját. (MAN D 1556 LOH)

Ez most csak egy parasztvakítás az MAN részéről, vagy tényleg működne a rendszer és csak a sofőrök régimódiak?

2022. ápr. 23. 20:20
 1/10 anonim ***** válasza:
74%

nem azért kapcsolják ki, mert baromira idegesítő a fél másodperces késés gázadáskor?

Nem parasztvakítás. A start/stop rendszer nagyon is hasznos, a gyártóknak... Egy járműnél élettartalma alatt minimálisan fogyaszt általa kevesebbet, viszont 10 ezer darabra kivetítve már nagyon hasznos a károsanyag-normák elérésében.

Én is mindig kikapcsolom, hülyeség.

2022. ápr. 23. 20:34
 2/10 anonim ***** válasza:
84%
Nem nyírják ki. Max az önindítót mert nem mindegy hogy egy nap 5-ször indít vagy 15-ször. De azokból is jobbak vannak már, inkább csak azért kapcsolják ki mert zavaró.
2022. ápr. 23. 20:35
 3/10 anonim ***** válasza:
66%
Ki vannak ezek találva, ha problémás, akkor nem állít le. Meg kell szokni. De szerintem full hasznos dolog. Legalább addig nem pöfög az autó, amíg áll.
2022. ápr. 23. 20:38
 4/10 anonim ***** válasza:
84%

Részben igaz, részben nem.

Itt egy nagyon cikk erről a témáról:

[link]

Az új autóbuszok is lila színűek?

2022. ápr. 23. 20:39
 5/10 Koaxk Ábel ***** válasza:
61%

Ugyan nincs buszos tapasztalatom, de nekem napi rutin, indítás után, hogy kikapcsolom a start-stop rendszert!

Kinyírja az önindítót, meg rohadt idegesítő!

Az én esetemben meg különösen WTF?!? érzésem van, amikor egy sportkocsinál szempont a fogyasztás, vagy milyen célból tették bele!

2022. ápr. 23. 20:53
 6/10 A kérdező kommentje:
Igen, lilák az új buszaink is. Május végén kapunk még 5 elektromos buszt és azok is lilák lesznek.
2022. ápr. 23. 21:44
 7/10 anonim ***** válasza:
A személyautómban van S/S rendszer. Engem 4 év használat elteltével egyáltalán nem zavar. Szépen automatikusan teszi a dolgát. Zöldr váltó lámpánál ahogy lelépek a fékről azonnal indul is a motor. Az önindító, akku eleve nagyobb igénybevételre van méretezve. Ugyanakkor valóban igaz, hogy a napi 2 indításhoz képest a napi 100 jobban terheli, jobban koptatja a mechanikát. Álló motornál nincs olajozása a motornak. Indításkor jobban kopik, mintha folyamatosan ketyegne járó olajszivattyúval. De ezek szerintem elenyésző dolgok. Nem tervezem, hogy 20-30 évig ugyanazzal az autóval járjak, amikorra már lehet ebből fizikai probléma.
2022. ápr. 24. 08:51
 8/10 anonim ***** válasza:
71%
Nem tesz neki jót, igen. Nekem is első dolgom kilőni, semmi értelme nincs a felhasználónak, ml-eket se spórolsz vele, cserébe idegesítő és barmolja a motort, önindítót.
2022. ápr. 24. 08:52
 9/10 anonim ***** válasza:
52%
7-es jól írja, csak az a 20-30 év jó lesz 10-15-nek is. Nyilván az első tulajt kiszolgálják, de majd a második, harmadik szop vele. Én gondolok arra is, aki utánam kapja meg az autót, hogy az én lustaságom miatt ne szopjon ő. Nem nagy dolog megnyomnom a gombot, s ezzel megkímélve az autót. Értem a rendszer lényegét, a gyártónak jó, de a sima felhasználónak semmi értelme, ml-eket se spórolsz vele, cserébe nem örül neki az autó.
2022. ápr. 24. 08:55
 10/10 anonim ***** válasza:
47%

Ez nem csak a pár deci benzinről szól, hanem arról, hogy a lámpánál állva pöfög-e 10 autó mérgezve a járókelőket vagy nem.

Kicsit olyan, mintha azért nem kapcsolnád le a tvt/villanyt, amíg nincs rá szükség, mert akkor hamarabb tönkremegy.

2022. ápr. 24. 14:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!