A start/stop rendszerek tényleg kinyírják a motorokat?
Figyelt kérdés
A város ahol lakok, pont most kapott vadonatúj buszokat, az MAN legújabb családját, a Lion's City 12C és 18C-ket.
Ezeknek a buszoknak a különlegessége az, hogy (A típusszámban ezt jelenti a C betű) fel vannak szerelve egy "inteligens" start/stop rendszerrel, ami pillanatfékezéskor és ajtónyitáskor leállítja a motort, hogy spóroljon egy kis dízelt és a következő gázadáskor gyorsan újraindítja. (És a motorindításhoz szükséges energiát fékezéskor visszatáplálja az akksikba)
Minden buszsofőr felülírja ezt a rendszert a műszerfalon elhelyezett iktatógombbal, mivel szerintük hamarabb kinyírja a busz motorját. (MAN D 1556 LOH)
Ez most csak egy parasztvakítás az MAN részéről, vagy tényleg működne a rendszer és csak a sofőrök régimódiak?
nem azért kapcsolják ki, mert baromira idegesítő a fél másodperces késés gázadáskor?
Nem parasztvakítás. A start/stop rendszer nagyon is hasznos, a gyártóknak... Egy járműnél élettartalma alatt minimálisan fogyaszt általa kevesebbet, viszont 10 ezer darabra kivetítve már nagyon hasznos a károsanyag-normák elérésében.
Én is mindig kikapcsolom, hülyeség.
2022. ápr. 23. 20:34
2/10 anonim válasza:
Nem nyírják ki. Max az önindítót mert nem mindegy hogy egy nap 5-ször indít vagy 15-ször. De azokból is jobbak vannak már, inkább csak azért kapcsolják ki mert zavaró.
2022. ápr. 23. 20:35
3/10 anonim válasza:
Ki vannak ezek találva, ha problémás, akkor nem állít le. Meg kell szokni. De szerintem full hasznos dolog. Legalább addig nem pöfög az autó, amíg áll.
Ugyan nincs buszos tapasztalatom, de nekem napi rutin, indítás után, hogy kikapcsolom a start-stop rendszert!
Kinyírja az önindítót, meg rohadt idegesítő!
Az én esetemben meg különösen WTF?!? érzésem van, amikor egy sportkocsinál szempont a fogyasztás, vagy milyen célból tették bele!
2022. ápr. 23. 20:53
6/10 A kérdező kommentje:
Igen, lilák az új buszaink is. Május végén kapunk még 5 elektromos buszt és azok is lilák lesznek.
2022. ápr. 23. 21:44
7/10 anonim válasza:
A személyautómban van S/S rendszer. Engem 4 év használat elteltével egyáltalán nem zavar. Szépen automatikusan teszi a dolgát. Zöldr váltó lámpánál ahogy lelépek a fékről azonnal indul is a motor. Az önindító, akku eleve nagyobb igénybevételre van méretezve. Ugyanakkor valóban igaz, hogy a napi 2 indításhoz képest a napi 100 jobban terheli, jobban koptatja a mechanikát. Álló motornál nincs olajozása a motornak. Indításkor jobban kopik, mintha folyamatosan ketyegne járó olajszivattyúval. De ezek szerintem elenyésző dolgok. Nem tervezem, hogy 20-30 évig ugyanazzal az autóval járjak, amikorra már lehet ebből fizikai probléma.
2022. ápr. 24. 08:51
8/10 anonim válasza:
Nem tesz neki jót, igen. Nekem is első dolgom kilőni, semmi értelme nincs a felhasználónak, ml-eket se spórolsz vele, cserébe idegesítő és barmolja a motort, önindítót.
2022. ápr. 24. 08:52
9/10 anonim válasza:
7-es jól írja, csak az a 20-30 év jó lesz 10-15-nek is. Nyilván az első tulajt kiszolgálják, de majd a második, harmadik szop vele. Én gondolok arra is, aki utánam kapja meg az autót, hogy az én lustaságom miatt ne szopjon ő. Nem nagy dolog megnyomnom a gombot, s ezzel megkímélve az autót. Értem a rendszer lényegét, a gyártónak jó, de a sima felhasználónak semmi értelme, ml-eket se spórolsz vele, cserébe nem örül neki az autó.
2022. ápr. 24. 08:55
10/10 anonim válasza:
Ez nem csak a pár deci benzinről szól, hanem arról, hogy a lámpánál állva pöfög-e 10 autó mérgezve a járókelőket vagy nem.
Kicsit olyan, mintha azért nem kapcsolnád le a tvt/villanyt, amíg nincs rá szükség, mert akkor hamarabb tönkremegy.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!