Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Nehezebb tekerni a kormányt?

Nehezebb tekerni a kormányt?

Figyelt kérdés
Adott egy Ford Focus MK2 195/65/R15 gyári gumimérettel. A téli gumik GoodYear márkájúak, a most felrakott nyáriak pedig Apollo, ugyanilyen paraméterekkel. Gumicsere előtt vettem a nyáriak számára lemezfelnit, viszont utólag derült ki, hogy az ET szám nem teljesen egyezik a gyáriakkal, (gyári ET 52.5, új 46) tehát tulajdonképpen 6,5 mm-el vannak kintebb a kerekek a gyári mérethez képest. A gumik nem érnek bele se a futóműbe se a sárvédőbe, szervónak nincs baja, szervóólaj oké, az autó pályán se ráz, nem húz jobbra vagy balra, egyedül arra lettem figyelmes, hogy a télihez képest mintha egy kissé nehezebb lenne tekerni a kormányt, viszont az okát sajnos nem tudom. Okozhat ez esetleg idővel bármi problémát az autóval? Azt hiszem itt GYK-n olvastam, hogy volt aki azt állította, hogy nyári gumival neki is nehezebb tekerni a kormányt, hogy függ ez a gumi anyagától, tapadástól, egyebek. Ez igaz lehet? Lehet, hogy csak egyedül az új nyári gumi az oka? Esetleg a kisebb ET számú felni? Úgy tudom, ha nem ér bele semmibe nem szokott gondot okozni, és ez csak apró eltérés a gyári értékekhez képest. Már arra is gondoltam, hogy csak beképzelem a dolgot.

2022. márc. 30. 18:41
 1/4 anonim ***** válasza:
76%
Nálam is dettó ugyanez a szitu, vagyis a télivel könnyebb tekerni a kormányt, az általad leírt okok miatt. Szintén ugyenez a gumiméret, csak gyári alu és lemezfelnin vannak a szettek.
2022. márc. 30. 19:37
 2/4 A kérdező kommentje:
Nekem lemezfelni mindkettő, de azt hiszem akkor megnyugodtam!:)
2022. márc. 30. 21:17
 3/4 anonim ***** válasza:
Mindig így van a nyári gumi jobban tapad és így a kormány tekerés is nehezebb.
2022. márc. 31. 09:13
 4/4 anonim ***** válasza:

Ha ez így lenne , akkor is a puhább gumi tapad jobban , ez pedig a téli gumi.

Tehát a nyári lenne könnyebb.

2022. márc. 31. 10:57

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!