Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogy tudnám leküzdeni a...

Hogy tudnám leküzdeni a halálfélelmet autóban, ami a jogosítványom megszerzésével együtt alakult ki?

Figyelt kérdés

Egész életemben soha nem volt félelemérzetem autóban utasként, szívesen beültem mások mellé, nem bántam azt se ha gyorsan megyünk. Tudtam hogy kell képesítést szerezni az autóvezetéshez, sok óra egy oktatóval plusz egy vizsga, úgy voltam vele hogy aki ezt teljesíti az nyilván tud vezetni.

Aztán megcsináltam a jogosítványt, és azóta non-stop halálfélelmem van, rettegek hogy baleset ér.

Nem tudom hogy másnak volt-e hasonló... Nekem az okozza a gondot, hogy én saját magamat elég bénának éreztem az oktatáson. Abszolút nem éreztem hogy hol van a jármű az úton, néha elbambultam, totál nem vettem észre más közlekedőket vagy tereptárgyakat, szerintem 1000% a szerencsén múlt hogy nem okoztam balesetet. Ennek ellenére gond nélkül átmentem a vizsgán első próbálkozásra.

Ezek után remélem mondanom sem kell hogy én magam soha többé nem ültem volán mögé, de a fő probléma az hogy minden bizalmamat elveszítettem a jogosítvány iránt. Ha egy ilyen szerencsétlen vakegér mint én is átmegy első próbálkozásra, akkor semmit nem garantál az a kártya. Tele lehetnek az utak hozzám hasonlókkal, hiszen nekem se került nagy erőfeszítésembe hogy megszerezzem a jogsit, pedig nagyon nem kellett volna.

Azóta halálfélelmem van ha autóban ülök, de még akkor is ha más vezet. Az sem számít ha a mellettem ülő sofőr tapasztalt és normális, rettegek hogy akkor is jöhet egy másik autós aki olyan mint én, és balesetünk lesz. Gyomorideggel ülök be mindig, azon kattog az agyam hogy mi van ha ez az utolsó utunk.

Az éjszaka a legrosszabb, mivel én alig látok a sötétben, és feltételezem más is simán megkapja a jogsit úgy, hogy kvázi vak éjszaka.

Természetesen amikor csak tudom, elkerülöm hogy autóba kelljen ülnöm, de sajnos nem mindig kivitelezhető, a családom és a barátaim ragaszkodnak hozzá sokszor hogy azzal menjünk, illetve sokszor nincs is más opció.

Lehet valamit kezdeni ezzel? Volt esetleg valaki hasonló helyzetben, hogy régen nem félt, utána meg igen? Segített valami?

2022. márc. 24. 15:51
1 2
 11/16 Koaxk Ábel ***** válasza:
49%

Úristen ennyi jó indulatot!

Valamilyen szinten tök okés, hogy parázol, nincs rutinod!

Gyakorolj ritkább településeken, vagy olyan időszakban, pl vasárnap, amikor általában gyérebb a forgalom!

Azért félsz, mert úgy érzed nem tudod kezelni a kocsit, legyen melletted valaki aki, tudod, hogy tudna segíteni legalább a kormányzásban, ha úgy érzed nem tudod mi legyen!

Amúgy én pl attól nem a haláltól féltem, hanem attól, hogy összetöröm a kocsit... és apám azt mondta akkor, hogy hidd el fiam, mindenki arra törekszik, hogy elkerülje a balesetet, és rájöttem, hogy tök igaza van!

Ez amúgy nekem pl lelkileg tök sokat segített!

Én is nagyon ráparáztam anno a jogsira, abba is akartam hagyni.

Ma meg 21 év távlatából egy Sport Audival élvezem a száguldást, és nem 1 ember mondta, milyen jól vezetek, pedig a kezdet gyászos volt 2001-ben!

Azóta már gyalogosok, más autósok, biciklisek, motorosok mozgását fejbe előre lemodellezem tudat alatt, mit akarhat tizedmásodperc alatt, de ezt hívják rutinnak, ezt nem kapod meg a jogsival!

2022. márc. 25. 16:29
 12/16 krwkco ***** válasza:
100%

Nem olvastad a 6-os hozzászólást? A kérdezőnek nem csak az a baja, hogy gyakorlat híján nem mer vezetni. Utasként is fél. Annyira, hogy ha taxival mennek egy vendéglőbe, akkor legszivesebben rábeszélné a családját, hogy ne úgy menjenek, hanem valahogy máshogy. Legszívesebben gyalog menne, ha lehetne.

Ez az életminőséget rontó indokolatlan félelem. Másszóval szorongás. Nem szégyen ezzel szakemberhez fordulni.

2022. márc. 25. 16:48
 13/16 Koaxk Ábel ***** válasza:

Nem olvastam, mea culpa, tök igazad van!

2022. márc. 25. 17:30
 14/16 A kérdező kommentje:
Az otthonunkhoz közeli úton most két nap alatt két halálos baleset történt. Szóval azt azért nem hinném, hogy irreális a félelmem... :(
2022. ápr. 1. 09:19
 15/16 anonim válasza:
34%
A fóbiáknak mindig mögé kell nézni, mert sok esetben valami teljesen mástól tart a tudatalatti, ami így ölt formát, így tudatosul. Mindenképp javaslok pszichoterápiát, pszichológus felkeresést, ő szükség esetén tovább tud irányítani pszichiáterhez, ha annyira súlyosnak tűnik a szorongás, hogy mindenképp gyógyszeres beavatkozást igényel.
2022. ápr. 19. 18:49
 16/16 simad ***** válasza:
Csak a gyógyszer ad neked erőt meg mindent lebíró akaratot.
2022. máj. 13. 22:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!