Milyen szerszámokat tennél személyautóba vészhelyzet esetére?
Részletezve várom a listát pl. hogy "10-es, 12-es kulcs, ami kellhet ehhez (ide hogy mihez)".
Olyan meghibásodás, amihez mindenképpen szerelőt kell hívni, azokhoz szükséges szerszámokat mellőzzük, nem reális erre szerszámot tartogatni a kocsiban.
Szerszámkit nem játszik, mert felhalmozott szerszámokból kell kiválogatnom, ami kellhet az autóba.
Csak egy zsebbika van az autókban. Mindkettő hybrid és a 12V akku csak az elektromos rendszert állítja fel, így nem hallani az önindítón hogy szenvedne, lassan cserés lenne az akku. Egyszercsak nem fog felállni a rendszer, erre az alkalomra pedig ott a zsebbika amiben egyébként kompresszor is van.
Amellett hogy ezerféle szerszám kell még azt is hozzátenném hogy a régi autók egyszerű, mechanikus módon működtek, szinte mindent meg lehetett taknyolni az út szélén. Na meg… azokat kellett is javítani, nem úgy mint a mostani modern autókat.
Most elszáll egy érzékelő, egy gyújtás modul és a hajadra kenheted, alkatrész kell nem szerszám.
Igazából, csak alapfelszerelés.
Tudjak megbírkózni egy defekttel, vagy biztosíték cserével. Van még egy vontatókötél, és egy bikakábel.
Illetve a kesztyűtartóban van egy Bluetooth hibakód olvasó, amihez elég a telefonom. Nem akarok menet közben élőadatot olvasni, és egyéb szarságokat csinálni, viszont ha valamilyen bagatel baromság miatt letilt a motor, akkor tudom törölni
a hibakódot, és haza tudok menni vele, vagy legalább a szerelőig.
Persze ehhez pontosan tudnod kell hogy mit csinálsz, és annak mi lesz a következménye.
Én ezt sokkal hasznosabbnak tarom, mint egy 14-es villáskulcsot.
Semmit, felesleges.
Van bent egy egész kicsi torx készlet, de kb. csak azért, hogy ne a műhelyben kelljen keresgélni, meg a vag-com kábel is a kesztyűtartóban van, szintén a fenti okok miatt.
A szokásos van bent, emelő, kerékkulcs, egy ék, hogy defekt esetén alá tudjam tenni az emelőt (ültetett), kerékőr kiszedő, pár tartalék izzó/led
A fentiekben leírtakon kívül (kerékcsere, lemerült akku esetére, meg poroltó) érdemes még tartani egy palack vizet (csapvíz vagy desztvíz) és valamit amire térdelhetsz/fekhetsz ha matatni kell, meg valamilyen lámpát vagy világítórudakat*.
A víz jól jöhet ha szivárog a hűtő, vagy épp kifogyott a szélvédőmosó, kezet mosni, vagy épp meginni.
(Igen, a desztvizet is meg lehet inni, csak nem literszám.)
*A világítórúd előnye, hogy ha bedobtad a kesztyűtartóba és elfelejted, aztán egy év múlva kell csak, akkor sem lesz lemerülve. A lámpa meg vszeg igen.
Nálam a Chevrolet-ben van egy 15-ös és egy 17-es villáskulcs azért, hogy ha elszakad a hosszbordásszíj/ széthullik a feszítőgörgő, akkor azt ezek segítségével ki tudom cserélni. Persze van új szíj, meg görgő a kocsiban. Jólvan na, a szíj az nem új, hanem egy régen lecserélt, de még egyben lévő. Hazáig elég az is. Az a lényeg, hogy a hosszbordásszíj hajtja a vízszivattyút is, szóval ha az elszakad akkor nem kocsikázok haza vele, mint a másikkal.
A másikban benne van szó szerint az összes szerszám a csomagtartóban, mert most hétvégén cseréltem ki benne a motort és csak behajingáltam mindent a csomagtartóba. Persze jóljön, ha esetleg valami fellazul, vagy van valami így, mondhatni teszt üzemben, de csak a lustaságom miatt nem pakoltam még ki belőle kedd óta😅
Nálam ezek vannak:
Biztosíték csomag (bárdis többféle van benne)
Akksihoz villáskulcs (12es méret, ált. 10-es)
Gyorskötöző
Ugye alapvető kerékkulcs.
Van benne WD40 is ha egyszer kéne valamire, igazából nem jöttem rá h mire.
Illetve poroltót én is raktam be.
Vontatókötél és a gyári vonószem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!