Miért számít a biztosítónak, hogy mikor lett behozva az autó?
1,5 éve van autóm. Szeretném ezt lecserélni, ki is néztem egy másikat, az unokatesómét. Elkértem tőle minden adatot, Netrisk-en kiszámoltam, hogy nagyjából mennyi lenne a biztosítás rá. Egyben fizetve évi 58 ezer, pedig a kinézett autó több mint 20 éves, és csak 1.6-os szívó motoros. Vagy fél óráig nyomkodtam, mire rájöttem, hogy miért ennyi. Azért, mert az autó 2016-ban lett behozva Magyarországra. Ha ezt átállítom úgy, hogy az autó itt lett először forgalomba helyezve, akkor nem 58 ezer, hanem 45 ezer a biztosítás egy évre.
Miért? Miért számít az, hogy mióta van itt az autó?
Enyém is behozott, 2015-ben vettem, forgalmi engedély 2. B sor,
első forgalomba helyezés 2012 (Ausztria).
2012 a kulcsdátum, amiből számolnak.
Nem biztos, hogy van benne logika, legalábbis egy laikus számára megfejthető módon.
Az én autómnak februárban van a biztosítási évfordulója. A karácsony előtti napokban szoktam megkapni az évfordulós levelet. A két ünnep között szokott időm lenni bújni a kalkulátorokat. Év végén és következő év elején durván emelnek a biztosítók, majd márciusban kb a novemberi szintre visszaejtik a díjakat. Visszanéztem évekre visszamenőleg a díjszabásokat, mindig ezt játsszák. Hogy ebben mi a logika, miért okoz valaki nagyságrendekkel nagyobb kárt egy év eleji forgalomba helyezésű autóval, mint egy ugyan olyannal, ami márciusban lett forgalomba helyezve, még nem jöttem rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!