Egy 18-as felnire milyen méretü gumit lehet tenni, ami a gumi oldalfal magassága megközelitőleg olyan legyen mint egy 16-os felnin lévő gumi?
Lány létemre ez bonyolult ügy, de valamennyire értem, talán. 😂
Jelenleg az autómon téli 16-os felni van, de a gumi méretet most nem tudom fejből. 😂
Szeretnék venni 18-as felnit és olyan 4 évszakos gumit tenni rá ill. méretben, hogy a gumi oldalfal magassága legalább megközelitőleg olyan magas legyen, mint ami most van a 16-os felnin.
Korábban 19-es felni volt rajta, de állandóan sérült a felni és a gumi oldalfala a "jó minőségű útnak" köszönhetően, igy eladtam, meg aztán nagyon kényelmetlen volt vezetni, minden kátyút megtalált és nyomvályút. 😝
A mostani gyári 16-al nagyon jó vezetni, csak túl kicsi az autóhoz képest és csúnya. 😂
Az autóm egy Hyundai i40.
Ezt a képet a netről szedtem le és ilyen méretü gumi van a felnin 225/40 R18.
Na és ha pld. 225/55 R18 méretü gumit nem lehet rá szerelni a felnire??
A korábbi 19-es felnin a gumi oldalfal magassága talán "35" volt, de már nem emlékszem pontosan.
Jajj, lehet tiszta butaságot hordtam itt össze, de lehet tudtok még követni. 😂
Fúú, hol is kezdjem :) megpróbálom érthetően elmagyarázni :)
Minden autónak megvan a ‘megfelelő’ gumi/felni mérete. Aztán van a váltóméret, és az arányok.
Pl.
Van egy Autó amin 205/55/R16 os Felni/gumi van. A 205 a gumi szélessége az 55 a gumi magassága a 205 höz és 16os felni nagyságához képest. Az R16 a felni mérete coll-ban.
Ahhoz hogy ugyan úgy feküdjön/álljon/viselkedjen a nagyobb felni, redukálni kell a gumi magasságát, mivel nő a felni.
Értsd: Maradok a 205 szélességnél, de nagyobb felnit akarok. Tehát lesz 205/50/R17 majd 205/45/R18 majd 205/40/R19 a középső szám csökken 5-el de nő a felni nagysága. (Általában,De ez elmélet.)
De itt jön képbe a váltóméret. Minden autónál és gumi/felni kombónál tudtommal más, de van erre biztos a neten kalkulátor.
Pl. Egy 2010es Audi A6 nál:
205/60/16 az alap majd
225/50/17
245/45/18
Áll a kézikönyvben.
Amit te szeretnél nem lehetséges ebből adódóan, mivel nő a felni mérete és csökken a gumi magassága. Ha pl. 225/40/R18 helyett 225/55/R18 akarnál az autóra tenni beérne 99% a kasztniba. De a Felnire ettől még felmenne.
Összefoglalva a felni nagyság növelése, mindig laposabb gumival jár és nagyobb ‘rázással és pattogással’
Vélményem szerint 40 alá nem érdemes menni (ha nem légrugós az autó) ha teljes kényelmet szeretne az ember.
Viszont konkrét méretek egy i40 hez, (mivel nem írtál konkrétabbat, alapul egy 2016os 1.7Crdi-t vettem)
205/60/R16
215/50/R17
225/45/R18
"Összefoglalva a felni nagyság növelése, mindig laposabb gumival jár és nagyobb ‘rázással és pattogással’"
Igen ezt nagyon tapasztaltam és teljesen lefárasztott mindig a vezetés, mert erősen kellett fogni a volánt nyomvályús úton, szörnyü.
Köszi szépen a magyarázatot, igy most már felfogtam, mert a neten annyi mindent irtak, hogy elvesztem. 😊
Lent van egy váltóméret kalkulátor linkje, ami kiszámolja, hogy két gumi (a jelenlegi és az ú) kerülete mennyire különbözik.
Ha ez 2,5 (de inkább kevesebb) százalékon belül van és a gumi nem sokkal szélesebb, akkor felcserélhető. De valóban a legjobb azok közül a méretek közül választani, amivel a gyár szállítja az autót (ahogy 1-es írta), mert csak az a szabályos.
A felninél az ET számnak közelinek kell lenni és a lyukkiosztásnak is stimmelni kell.
Neked nem barátod a google?
Váltóméret kalkulátor..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!