Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mit mondjak apámnak, hogy...

Mit mondjak apámnak, hogy miért ne járassa az autómat?

Figyelt kérdés

Szóval egy modern dízel autóm van, részecskeszűrő meg minden van benne. 25 km re járok vele dolgozni, apámat is hordom, aztán reggel mikor felkelek, akkor ő már kint van az udvaron az állatoknál, aztán már indítja is az autót. Én még épp, hogy felkeltem csak, de már jár az autó. Kapkodva elkészülök, megyek, kiállok az utcára, becsukok mindent. Akkor apám még bogarászik 3-4 percet, így összességében minden reggel 15 percet jár az autó. Ettől függetlenül a víz még csak 40 fokos... Jár 15 percet, majd megyek vele 20 percet. Majdnem annyit jár itthon alapjáraton mint az utazási időm. Ez nagyon nem tesz jót neki szerintem, felhigul a motorolaj a bele csordogáló gázolajtól, stb. Rengeteg pára is képződik a motorban míg hideg, minél tovább tart neki a bemelegedés annál több pára csapódik le benne, stb. És ahhoz hogy utána a motorolajból kipárologjon ez ami belekerül, gázolaj meg víz. Ahhoz meg kevés az, hogy 25 kmt megyek vele, aminek majdnem felét még hideg motorral teszem meg mert itthon nem melegszik be attól a 15 perc járástól. Másrészt arról nem beszélve, hogy míg hideg a motor addig 8-9 deci gázolajat fogyaszt óránként. Ezekkel a felesleges járatásokkal megeszik az autó havonta minimum 5 liter gázolajat, holott az autónak az lenne az egészséges ha max 3 percet járatnám és elindulnék vele óvatosba. Amúgy sincsenek reggel se olyan komoly minuszok... Van -1 -2 fok, az nem indokolja a túlzott melegítést. Plusz szerintem a részecskeszűrő is kezd nagyon megtelni, és ezen a kis távon nem tud regenerálni, és ezzel a járatással csak azon is ront.

Viszont ha ezt megmondom apámnak hogy ne indítsa be mert árt neki akkor lebaszásnak fogja venni, meg lesz sértődve.

Ha én indítanám be reggel akkor is járna vagy 5 percet, még az is sok. Én úgy csinalok hogy beindítom, kinyitok minden kaput. Ez max 1 perc jaratás, majd alapjáraton kiállok, becsuokok minden kaput. Max 3 percet járt, és már indulnék is vele. De apámra várni kell még 3 percet mire kijön. rugdossa az udvarba a gallyakat meg csinál minden szir szart, mikózbe már amúgy rohadtul késésbe vavyunk. Öregszik. Így járna 6 percet kb, ez elég lenne neki, még sok is.

2022. febr. 11. 19:24
 1/9 anonim ***** válasza:
89%
ne add oda neki a kulcsot.
2022. febr. 11. 19:30
 2/9 anonim ***** válasza:
26%

a járatás FONTOS, de nem 15 perc kell, hanem csak 3-4 perc!

Annyi pont elég hogy körbe érjen és megtörjön a hideg olaj, utána már fokozatos terheléssel el kell indulni. Én 0 fok felett 3 percig melegitem helyben alapjáraton, -1 vagy azalatt 5-6 percig de annyi a max.

2022. febr. 11. 19:31
 3/9 anonim válasza:
89%
Hát baromi egyszerűen: apa, légyszi ne járasd a kocsimat, majd én intézem! Köszi!
2022. febr. 11. 19:33
 4/9 anonim ***** válasza:
86%
Megkell értetni vele hogy 1-2 perc elég neki egy modern dízelnek felesleges a járatás mert az életbe nem fog bemelegedni. Ha ezen megsértődik hát így járt.
2022. febr. 11. 19:39
 5/9 anonim ***** válasza:
89%
Csak nekem kézenfekvő megoldás az, hogy először szépen szólok neki, hogy ne csinálja, aztán ha legközelebb is ezt csinálja, akkor autó bezár, kulcs eltesz, és amikor megyek ki, akkor én magam indítom el? A saját autódról van szó, amivel te viszed el őt is... engedélyt nem kell kérned, hogy használhasd?
2022. febr. 11. 19:52
 6/9 anonim ***** válasza:
86%
Nem adom neki a kulcsot. Azt kész.
2022. febr. 11. 20:01
 7/9 anonim ***** válasza:
36%

" felhigul a motorolaj a bele csordogáló gázolajtól, "

Nem nagyon vagy te tisztában a motor működésével.

2022. febr. 11. 21:06
 8/9 anonim ***** válasza:
23%
Vegyél egy benzines autót, jobban jársz.
2022. febr. 11. 21:38
 9/9 anonim ***** válasza:
54%

1. Apa, elköltözöm! Nagyfiú vagyok, szép autóm is van saját, önálló életre vágyom.

2. Apa, kérlek ne indítsd be az autót, nem tesz jót a környezetnek, meg a szomszédoknak/tyúkoknak sem.

Apád alighanem törődésből csinálja,kedveskedni akar. Ezt szép szóval meg lehet beszélni vele nyilván.

2022. febr. 12. 06:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!