Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » 40-es tábla után ha mért a...

40-es tábla után ha mért a rendőr és 47-el mentem kapok büntetést? (nem látszódott jól a tábla)

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy egy útszakaszon városon belül ugye mindenhol 50, de egy helyen ki van téve 40-es tábla. Én meg mivel idegen városban vezettem, meg az ágak is nagyon lehajlottak épp utsó pillanat után vettem észre a táblát, fékeztem is, de a rendőrautó mellett olyan 46-47el mentem el, viszont nem ültek benne! (ez számít valamit?)

Namost a 2022-es kalkulátor szerint 55km/h még nem, de 56km/h már 30ezer Ft bünti 40-es tábla után. Nekem kicsit soknak tűnik ez a plusz 15km/h. Úgy emlékszem ilyen 43-44re már büntethetnek.

2022. febr. 5. 22:49
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Úgy tudom +3km/h felett helyszíni bírság van. Ha trsfipax van akkor +15km/h felett kapsz csekket. Mivel a helyszíni bírság elmaradt, a második esetbe meg nem tartozol bele, így most nem jár büntetés.
2022. febr. 5. 22:57
 2/12 A kérdező kommentje:
Félreértések elkerülése végett! Sosem "száguldozok" nem is megyek gyorsan, mint ez leszűrhető ak érdésből városon belül még 50-el sem megyek. Konkrétan 48ra volt tempomat beállítva, csak benéztem egy 40-es táblát.
2022. febr. 5. 22:57
 3/12 A kérdező kommentje:
1: értem, köszönöm, én is így olvastam. A kocsiban nem ültek. ilyenkor mi van? Hova mennek ilyenkor?
2022. febr. 5. 22:58
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Ha helyszínen nem állítottak le, akkor 40 helyett 46-47 km/h (GPS szeint) miatt nem büntetnek. Ha a sebességmérő óra mutatott 46-47-et, akkor valószínű ennél is kevesebbel mentél. A tűréshatár 100 km/h alatt 15(+3 a mérőműszer pontatlansága miatt) km/h.
2022. febr. 5. 22:59
 5/12 A kérdező kommentje:
Nem állítottak meg, nem is ültek a kocsiban. Csak a mérőkészülék volt az anyós ülésre állítva. Ha megállítottak volna tudnám, hogy kapok-e büntit vagy sem
2022. febr. 5. 23:01
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Ebből nem lesz semmi.
2022. febr. 5. 23:06
 7/12 anonim ***** válasza:
70%
Ha tényleg ennyivel mentél, biztos hogy nem kapsz büntit. Egyébként vannak kalkulátorok a neten, amibe beírod ezeket és kiadja lesz-e bünti vagy sem.
2022. febr. 5. 23:06
 8/12 anonim ***** válasza:
97%

Büntethetnek 1 km/h-s sebességtúllépésért is, mert már az is a megengedett legnagyobb sebesség túllépése.

Mérőeszköz pontatlanság miatt, 40 km/h-s megengedett legnagyobb sebességnél tényleg 43 km/h-tól szoktak bírságolni, ha megállítanak a helyszínen.

Fényképfelvétel alapján ekkora sebességtúllépés esetén még nem szoktak bírságot kiküldeni, mert az érintettek vissza szoktak élni azzal, hogy a szabálysértési törvény szerint megtagadható a tanúvallomás, ha azzal hozzátartozóját szabálysértéssel vádolná; megírták, hogy hozzátartozójuk vezetett, de a jogukkal élve nem kívánják megnevezni.

Mikor ez már általánossá vált, a jogszabályalkotó az általa kiemelkedőnek tartott közlekedési szabálysértéseket közigazgatási bírságkörbe vonta és bevezette az objektív felelősséget. Sebességtúllépéseknél, 50 km/h megengedett legnagyobb sebességig, akkor tartozik ide a szabálysértés, ha a sebességtúllépés több mint 15 km/h. A közigazgatási bírságot is az üzembentartó kapja, adott feltételek fennállása esetén kimentheti magát, ami valójában megnevezett személyre történő áthárítást jelent. Így, már nincs olyan, hogy senki se fizet, mert hozzátartozóm stb.

Mivel ekkor már nem feleslegesen kunyerál a hatóság, az ilyen mértékű túllépéstől szoktak bírságot küldeni.

(Ez odavezet, hogy pl. volt itt olyan kérdés, hogy hol tehet panaszt, mert lakott területen 62 km/h-val haladt, és megbírságolta a rendőr, pedig 65 alatt nincs rá joga. Felháborítónak tartotta, mert ő mindig ügyel arra, hogy ne menjen 65-nél többel, inkább kicsit alatta, a rendőrök is 62-t mérték.)

Ha nem ülnek a kocsiban, attól még tud mérni az eszköz; csak a beállításához kellenek. Annak idején eleve beszereztek kézi eszközöket, amelyek át tudják venni a mérőeszköz mért adatait, hogy néhány száz méterrel arrébb meg tudja állítani a rendőr a szabálytalankodót. Valamiért nem használják.)

2022. febr. 5. 23:09
 9/12 A kérdező kommentje:

Szuper, köszönöm mindenkinek, megnyugodtam.

További szép estét.

2022. febr. 5. 23:16
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
Felénk sose ülnek benne, csak kirakják az autót, benne a mérővel és az szedi a gyorshajtókat
2022. febr. 6. 06:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!