Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mennyire megbízható egy autón...

Mennyire megbízható egy autón az automatikus világítás?

Figyelt kérdés
Teljesen kezdő autós vagyok, a vezetés óráimon csak alap dolgokat tanítottak meg, ugye nem lehet mindent elmondani azalatt a néhány alkalom alatt a létező összes dologról. Vettünk a párommal egy 2009-es, 2. generációs Mazda 3-mat első autónak. Nagyon kényelmes vezetni, de tele van olyan kütyükkel, amik a tanulóautómon nem voltak. Az egyik ilyen az automata világítás.... a vásárláskor az eladó srác mondta, h hagyjam azon, mert kényelmes, sosem kell foglalkoznom vele, és nem hagyhatom rajta véletlenül sem, mert az autó kikapcsolja, ha leállítom. Tényleg kényelmesnek tűnt, használtam is az elején, de elgondolkodtam, hogy ez megbízható dolog-e. Főleg most, hogy bejött a havas, ködös, hideg idő, én szívem szerint rátenném a világítást a városban is, de gőzöm sincs, hogy az automata ráteszi-e. Vagy, hogy a hátsó lámpák biztosan égnek e, nem e csak menetjelzővel mászkálok.... a használati utasítás is csak annyit írt, hogy a funkcióval az autó automatikusan érzékeli a fény mértékét és ahhoz igazítja a lámpát.... de nem írja, hogy mikor mi ég rajta :D Szóval....akinek van ilyen...használjátok? Vagy inkább hagyjam és váltogassam én?
2022. jan. 7. 08:56
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
A tompított fényszóró bekapcsolt állapotát kell, hogy jelezze a műszerfalon még automata módban is, abból látnod kell, éppen be van-e kapcsolva, vagy csak a nappali menetfény világít.
2022. jan. 7. 09:01
 2/12 anonim ***** válasza:
Érdemes elolvasni a kézikönyvet, hogy tudjad mi hogyan működik.
2022. jan. 7. 09:11
 3/12 A kérdező kommentje:

Igen, sajnos ezzel van egy gondom, hogy a menetfény jele az, amit az autó használ kb az összes világításra.... kicsit össze vannak kuszálva a jelzések rajta, nem igazán értem, miért. A kijelzőn zölden világít egy jel, amin két kis lámpa egymásnak tükröződve szórják a fényt 3 csíkban. Úgy tudom, ez a nappali menetjelző jele. Akármelyik világítás módot választom, ez ég (kivéve a távolságit, ami a megszokott kék jel).

Magán a kapcsolón 4 állás van....off, auto, majd a fent említett menetjelző jel, majd az utolsó a távolságinak a jele, de ha odaállítom, az nem a távolsági, hanem a tompított és a jel a kijelzőn a másik, zöld :D Szóval baromira összekuszálta a kis kezdő agyamat :D Remélem, érthető, ahogy leírtam. Lényeg, hogy a normális tompított fényszóró jel, a kis zöld lámpa csíkokkal lefelé mutatva egyáltalán nincs jelen az autóban :D

2022. jan. 7. 09:13
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Hat, a Mazdat nem tudom, de a Toyotan a menetfenyt nem is lehet kikapcsolni, ha jar a motor. 3 allasa van: "Auto", helyzetjelzo es tompitott feny, es igazabol mar leszoktam rola hogy kapcsolgassam, mert az automata teszi a dolgat. Varosban ugye mindegy, orszagutra nappal eleg a menetfeny, sotetben meg ugyis felkapcsolja a tompitottat. Egyedul a kodlampat kell kezzel piszkalni, de az meg ritkan kell.
2022. jan. 7. 09:27
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

A menetjelzőnek (menetfény, drl) nincs visszajelzője, amikor beindítod a motort, az egyből bekapcsol, csak akkor kapcsol le, ha a világítás is be van kapcsolva. (Lehet, hogy ugyanez világít első helyzetjelzőként is, csak halványabban)

A zöld, két kicsi lámpa az a helyzetjelző jele. Ilyenkor az első, hátsó helyzetjelzők és a rendszámtábla világítás is ég.

A tompítottnak ezek szerint nincs külön visszajelzője, de igazából nem is kell: Ha auto-n van, akkor ebből a zöld jelből tudod, hogy bekapcsolta-e az automata vagy sem.

Nekem az a tapasztalatom, hogy csak akkor tévedhet az automata, amikor süt a nap és köd/hóesés van. Ilyenkor a fényérzekelője csak azt érzi, hogy világos van, a ködöt nem.

Szerintem egyszer a parkolóban teszteld le, hogy melyik állásban pontosan mi világít. És akkor tiszta lesz.

Az automatát úgy lehet tesztelni, hogy valamivel letakarod a fényérzekelőt.

2022. jan. 7. 09:41
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Jó dolog csak ha megszokod és átülsz egy "butább" autóba elfelejted felyomni a villanyt...
2022. jan. 7. 10:21
 7/12 A kérdező kommentje:
6-os, igen, jó meglátás :) Ezért ragaszkodtam a manuális váltóhoz is, nehogy elfelejtsem, hogy kell használni :D
2022. jan. 7. 10:37
 8/12 anonim ***** válasza:
72%
Én csak tapasztalatból írtam, mikor szervízben volt a kocsim kaptam egy Sedan Suzuki Swiftet, megyek vele éjjel mondom magamban, hogy ebben milyen sz@r a lámpa, villog mindenki szemben, pirosnál meg a mellettem álló át kiabált, hát azt sem tudtam hirtelen hogy kellene felkapcsolni félre álltam keresgélni a világítás kapcsolót :D
2022. jan. 7. 10:44
 9/12 anonim ***** válasza:

Automata állásra gondolsz a világításkapcsolón?

Az nekem 2005 óta minden autómon volt/van. Sosem paráztam miatta, teljesen jól működik. Az én autóimon volt gyári menetfény is, így városhatárnál sem kellett kapcsolgatni. Ha pedig sötétedett, automatikusan átváltott tompítottra. Ködlámpa kapcsoláskor is automatikusan kapcsolta a tompítottat. Illetve ha az ablaktörlő aktív volt (teljesen mindegy hogy a szenzor vagy én kapcsoltam manuálisan) szintén átváltott.

Teljesen jól, megbízhatóan működött, minden autómban.

Na az automata fényszóró asszisztens már más! Ez a mostani autómban van. A szélvédő mögötti kamera figyeli a forgalmat és kapcsolgat a tompított és reflektor között. Autópályán sokszor megzavarja az elválasztókorlát. Főleg teherautóknál, buszoknál, magasabb járműveknél ha a fényszórójukat kitakarja a korlát, már nem látja őket a kamera és felnyomja a reflektort. Aztán villognak szembe. De országúton is van egy kis késlekedése. Később veszi le a reflektort, mint én tenném. Drágább, komolyabb autókban lehet hogy ez a funkció jobban működik. Én a fentiek miatt nem szeretem használni.

A fényszenzoros világításkapcsoló, viszont egy elég kiforrott, lassan több évtizedes találmány, az teljesen jól működik.

2022. jan. 7. 11:46
 10/12 A kérdező kommentje:
9-es, igen, az első verzióra gondoltam....nem hiszem, hogy a reflektor/távolsági automata, legalábbis eddig nekem nem kapcsolt magától se fel se le.... szerencsére, mert abban még kevésbé bíznék, az általad leírtak miatt is :D
2022. jan. 7. 13:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!