Véletlenül kuplung nélkül váltottam, lehet baja az autónak?
Véletlenül kuplung nélkül.... :O
Na az milyen?
Kihajolok úgy az ablakon úgy hogy nincs is kinyitva?
Mégis hogyan képzelted?
"Na az milyen?"
Olyan hogy nem nyomod a kuplungot váltás előtt/közben.
"Kihajolok úgy az ablakon úgy hogy nincs is kinyitva?"
Rossz a példa, de amúgy megteheted. Ha meg üveg nincs az ablakszárnyban még ki se töröd.
"Mégis hogyan képzelted?"
Nincs ezen mit képzelni, megfogta a váltókart és betette fokozatba. Ha kicsit kopottak a szinkrongyűrűk simán megoldható.
Egyszer-kétszer én is jártam már így. Semmi recsegés, vagy ilyesmi. Könnyedén átugrott. Meg is lepődtem rajta.
Ha néha véletlenül előfordul, szerintem semmi baja nem lesz. Még ha meg is reccsen, nyilván nem használ neki, de ennyit hosszú távon is ki kell bírnia.
Lehet a kuplung oldása nélkül váltani, az a lényeg, hogy:
- üresbe rakáskor ne menjen nyomaték a váltón, tehát pont annyi gáz kell, hogy ne motorfékezzen, de még ne is gyorsuljon az autó.
- sebességbe rakáskor: az adott fokozatban illeszkedjen a váltó bemenő és kimenő fordulatszáma egymáshoz. Tehát, hogy azon a fordulatszámon pörögjön a motor, ahová a váltás után kerülne.
Ha tökéletesen csinálod, akkor semmi bajt nem okoz, ha bénázol, akkor a szinkrongyűrűk extrán kopnak, rosszabb esetben a fogak is kopnak, törnek.
Egyetlen véletlen váltással nem igazán tudsz nagy kárt csinálni a váltóban, csak ha már eleve rossz állapotban volt.
#5!
Nem arról van szó, hogy a folyamatot nem bírom elképzelni.
Van annyi fantáziám....... ;)
Abból az egyszerű tényből indultam ki, hogy a sebváltást meg kell(ene) előzni egy lábmozdulatnak.
No, akkor az miért maradt ki?
(de úgy látszik könnyebb megmagyarázni, mint ezt a "roppant bonyolult folyamatot" rendesen elvégezni)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!